Mérsékelt növekedés a lízingpiacon

„A lízingcégek számára az idei első negyedév mérsékelt növekedést hozott, ami az elmúlt két év stagnálása, illetve az azt megelőző drasztikus visszaeséshez képest igen kedvező előrelépés”- nyilatkozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

 

Elsősorban a flottafinanszírozás, a nagyhaszongépjárművek finanszírozása, az IT, valamint a mezőgépek kihelyezése teljesített nagyon jól. Az ingatlan és lakás szegmens teljesítménye elmarad az optimista várakozásoktól, ami a lakás szegmensben a kilakoltatási moratóriumnak köszönhető, az ingatlanfinanszírozásban pedig a keresleti oldal alacsony jövedelmi és magas kockázati helyzetének tulajdonítható.

2011 első negyedévében a lízingcégek új kihelyezése 74,83 Mrd Ft volt, ami 6,5 %-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A lízingszerződések száma 15 %-kal csökkent, ugyanakkoremelkedett az egy szerződésre eső kihelyezés értéke. Az átlagos kihelyezés érték-növekedésének oka, hogy az export miatt dinamikusan bővülő szegmensekben megnőtt a vállalatok vásárlóereje, ezáltal a finanszírozott összeg bővülése mellett nőtt az új eszközök beszerzésének aránya. A belföldre termelő vállalatok helyzete azonban nem javult számottevően.

1_finanszírozott összeg.jpg

A lízingpiac szegmenseiben – a truck szegmens kivételével – kissé nőtt a piaci koncentráció, a makrogazdasági kockázatok azonban továbbra is jelentősek. Az év első három hónapjában a forint erősödése csökkentette a lízingcégek által kezelt portfólió forintértékét, ez az előző év azonos időszakához képest 4,5%-os csökkenést jelent. Az erősödő piaci aktivitásnak köszönhetően lassan stabilizálódik a portfólió kockázatossága – vélik a szakértők.

Az ügyfelek között tovább nőtt a kkv-k részaránya (52,7 %), míg a lakossági részesedés csökkent (34,5 %). Emelkedett az önkormányzati részarány is (3,1 %), a nagyvállalatok részesedése azonban visszaesett (9,6 %) 2010 azonos időszakához viszonyítva.

Az ügyfelek többsége még mindig euró alapú finanszírozást választ, a forint alapú finanszírozás – bár részesedése növekedett – kevésbé népszerű, miközben a svájci frank alapú lízing teljesen eltűnt a piacról.

A lízingpiaci szegmensek

A gépjármű finanszírozásban a retail autó kihelyezések értéke 9,6 százalékkal esett vissza a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest, míg a szerződések száma közel 24%-kal esett vissza. A legnagyobb kockázatot rövidtávon a növekvő üzemanyagárak okozzák a kereslet alakulásában.

2010 végén a gépjármű finanszírozásban a hitel és a pénzügyi lízing aránya kiegyenlítődött, illetve már kevéssel több gépjárművet finanszíroztak pénzügyi lízing formájában – 2011 első negyedévében ez az arány tovább nőtt, közel 60 %-ra emelkedett. A bankrendszer stabilitásának erősödése lehetővé teszi az enyhítést az önrészek összegét illetően, ennek megfelelően azok minden tekintetben tovább csökkentek. A szerződések 62 %-a 2-5 év közötti futamidővel került megkötésre, az ennél hosszabb futamidő aránya közel 29 % volt.

 

2011 első negyedévében a flottafinanszírozók 15 %-kal több szerződést kötöttek az előző év azonos időszakához képest. A tőkekintlevőség az előző negyedévhez képest 7 %-kal csökkent (ez döntően a forint árfolyam-változásának köszönhető), az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva azonban nem történt változás. 2010 első három hónapjához viszonyítva 55 %-kal nőtt a kihelyezés a szegmensben.

A flottafinanszírozáson belül az első negyedévben fellendült a hitelkihelyezés (17 %) – a szakértők szerint ez azonban csak átmeneti növekedés. A pénzügyi lízing aránya is emelkedett a tavaly évvégi visszaesés után (18 %), míg az operatív lízing aránya jelentősen visszaesett (90 %-ról 65 %-ra). Az önrészek minden finanszírozási formánál csökkentek. A pénzügyi lízingnél megállt az átlagár csökkenése, az operatív lízingnél kissé csökkent.

5_finanszírozott összeg alakulása.jpg

A truck szegmensben a portfólió 20 %-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami részben a forint erősödésének, részben a jellemzően 2-5 éves szerződések egy része kifutásának köszönhető. A kihelyezések 51 %-kal nőttek, és elsősorban pénzügyi lízing formájában történtek. A szerződések száma 30 %-kal emelkedett. A haszonjármű finanszírozók továbbra is bizakodva tekintenek a 2011-es év elé, 15-20%-os piaci növekedést várnak idén. Ennek egyik jele, hogy 2011 első negyedévében 265,7 %-os növekedés volt tapasztalható a 15 tonnánál nehezebb nagyhaszonjárművek új forgalomba helyezése terén az előző év azonos időszakához képest.

6_finanszírozott összeg alakulása.jpg

A gépek és berendezések finanszírozásában tovább csökkent a portfólió mérete, az előző év azonos időszakához képest közel 20 %-kal. A kihelyezések 47 %-kal nőttek, az egy szerződésre jutó kihelyezés értéke azonban csökkent. Az új kihelyezéseken belül a mezőgazdasági- és informatikai eszközök kihelyezése növekedett (előző a mezőgazdasági támogatásoknak köszönhetően), míg az építőgépeké jelentősen csökkent. A portfólión belül is a mezőgépek részesedése emelkedett érezhetően, a többi alszegmensben nem volt jelentős elmozdulás.

8_finanszírozott összeg alakulása.jpg

A mezőgép alszegmensben továbbra is csökkent a portfólió mérete, egy év alatt 20 %-kal. Az első negyedévben szinte egyeduralkodóvá váltak az 5 évnél rövidebb futamidejű kihelyezések, operatív lízingben pedig nem is történt kihelyezés ebben az időszakban. Az építőgépek alszektorban egy év alatt 27 %-kal csökkent a portfólió, ugyanakkor 19 %-kal nőtt a finanszírozott összeg. Az első negyedévben sok szerződést kötöttek, de alacsony értéken. A finanszírozási formák között a pénzügyi lízing volt a domináns, és tovább emelkedett a rövidebb futamidejű szerződések aránya.

10_finanszírozott összeg alakulása.jpg.

Az IT berendezések kihelyezése 250 %-kal nőtt 2010 azonos időszakához képest, ugyanakkor a 5,5 %-kal csökkent a portfólió. A korábbiakkal ellentétben az első negyedévben a hosszabb futamidőt (5-10 év) preferálták az ügyfelek, és elsősorban a pénzügyi lízinget választották. Az általános gépek kihelyezése 17,5 %-kal bővült, a szerződések száma pedig 6,6 %-kal emelkedett. A portfólió ebben az alszegmensben is csökkent, egy év alatt majdnem 20 %-kal.

12_finanszírozott összeg alakulása.jpg.

Az első negyedévben a lakásfinanszírozás állomány kis mértékben csökkent, ugyanígy a lízingcégek részesedése is. Az utolsó negyedév kiemelkedő növekedését követően a korábbi (2009-es, 2010-es) negyedévek szintjére esett vissza a vállalkozások lakásállománya.

Jelenleg a lakáspiacon kiváró magatartás uralkodik. Az aktivitás növekedése nyárra, a kilakoltatási moratórium részleges megszűnését követően várható” – mondta Dr. Dunavölgyi Mária, a Lízingszövetség elnöke, hozzátéve: „kedvező jel, hogy a kiadott új lakásépítési engedélyek száma jelentősen növekedett az első negyedévben, de még mindig nagyon alacsony az aktivitás. Az MNB hitelezési felmérése alapján a késedelmes fizetések, illetve nem-fizetések aránya jelenleg is növekszik, így a portfólió kockázata is.”

14_lakásfinanszírozás állománya.jpg.

Az ingatlanfinanszírozásban az előző év azonos időszakához képest 53 %-kal csökkent a kihelyezések értéke, számuk ellenben 34,5 %-kal emelkedett. Ennek következtében az átlagár nagyon alacsony a szegmensben. Az ingatlan portfólió értéke a nagyon hosszú futamidők miatt nagyrészt korrelál az árfolyam-változással. Egy év alatt 3,7 %-kal csökkent a portfólió mérete.

16_finanszírozott összeg alakulása.jpg

forrás: tranzitonline.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes