Megszűnt a szmogriadó Miskolcon

Az elmúlt napok időjárásának kedvező változása miatt Miskolcon is megszűnt a szmogriadó – tájékoztatott Orosz Gábor, a Városháza szóvivője. Kovács Attila miskolci meteorológus elmondása szerint a csapadékos, szeles időjárás kisöpörte a városban megrekedt, szennyezett levegőt. Az elkövetkezendő időszakban viszont szélcsendes, hideg idő várható, így a szmog is visszatérhet Miskolcra. A fűtésből származó füstöt ugyanis nem tudja majd kitakarítani a szél. A meteorológus elmondása szerint „hideg párás” levegő érkezik, aminek velejárója lehet, hogy ismét megreked a szmog a térségben.

szmogriado_01.jpg

Az elmúlt napok időjárásának kedvező változása miatt a szálló por (PM10) szennyezettségi értékek a Búza téri mérőállomáson (22,3 mg/m3) és a a Lavotta utcai mérőállomáson (18,2 mg/m3) is az egészségügyi küszöbérték (50 mg/m3) alá csökkentek, így megszűnt Miskolcon a szmogriadó – fogalmaz Orosz Gábor közleménye.

Mint ismeretes, a szálló por koncentrációja december 14-én és 15-én meghaladta a riasztási küszöbértéket a Búza téren és a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon. Ezért életbe lépett a riasztási fokozat – a "szmogriadó": kérték a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Függesszék fel a porkibocsátással, további levegőszennyezéssel járó tevékenységeket, lehetőleg használjanak a tömegközlekedési eszközöket, vagy gyalog induljanak útnak.

Annak érdekében, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést autójuk helyett, az MVK Zrt. járatain miskolci tulajdonú személygépkocsik érvényes forgalmi engedélyének felmutatásával, maximum egy felnőtt és gyermekei több napig ingyen utazhattak.

forrás: minap.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes