Megduplázódott az egyszerűsített foglalkoztatásban résztvevők száma

Tavaly augusztus 1-jén léptek hatályba az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációját lényegesen megkönnyítő szabályváltozások. A döntés helyességét igazolja, hogy egy év alatt megduplázódott az egyszerűsített foglalkoztatásban résztvevők száma.

Míg 2010 júliusában 254 ezer volt a foglalkoztatottak száma – a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkát, valamint alkalmi munkát felölelő – egyszerűsített foglalkoztatásban, addig 2011 júliusában már közel 512 ezer. Eközben egy év alatt az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevő foglalkoztatók száma is majdnem a felével, 26 ezerről több mint 37 ezerre nőtt.

Ez azzal magyarázható, hogy lényegesen egyszerűbb és rugalmasabb lett a szabályozás: a foglalkoztatók munkaidőkeret alkalmazásával optimalizálhatják a létszámot. A munkavállalókat az ügyfélkapun vagy telefonon is bejelenthetik. Kevesebb lett a papírmunka: nem kell jelenléti ívet vezetni, és írásbeli munkaszerződést is csak akkor kell kötni, ha azt a munkavállaló kéri. Egységessé vált a munkáltatók közterhe, idénymunka esetében 500, alkalmi foglalkoztatásnál pedig 1000 forint személyenként és naponta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium időközben folyamatosan nyomon követte a jogszabály gyakorlati alkalmazását, hogy szükség szerint tovább finomítson a szabályozáson. Ennek köszönhetően idén nyáron újabb változások léptek életbe, amelyektől az egyszerűsített foglalkoztatás további bővülése várható. Tovább egyszerűsödött az adminisztráció: a munkaszerződésbe kevesebb adatot kell írásba foglalni a munkavégzés megkezdéséig, a személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetők; továbbá a rövid időtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerződés kiváltja a munkaidő-nyilvántartást és a bérelszámolást.

forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes