MÓDOSULT A KÖZBESZERZÉSI TÖRVÉNY

2010. július 22-ei ülésén az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési törvény módosítását. A változtatással a kormány célja az volt, hogy az új kabinet hivatalba lépése után a lehető legrövidebb időn belül olyan átmeneti szabályozást alakítson ki, amely helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozásokat, egyszerűsíti a közbeszerzési eljárásokat, növeli az eredményes eljárások számát, valamint gátat szab a gazdaságot megbénító körbetartozásnak és visszaszorítja a korrupciót.

A közbeszerzési eljárásoknak, valamint a magyar közbeszerzési rendszernek igen jelentős szerepe van az Európai Uniós források felhasználásában, a források gazdasági szereplőkhöz történő eljuttatásában, ezért a kormány egy új állami közbeszerzési rendszer kiépítésén dolgozik. Az ősztől meginduló átfogó kodifikációs eljárást széleskörű szakmai párbeszéd előzi meg, illetve az átláthatóságot biztosító elektronikus eljárás bevezetésének teljeskörű vizsgálata. Ezt követően léphet majd életbe egy teljesen új Közbeszerzési törvény.

Ugyanakkor a jelenlegi eljárások bonyolult rendszerének egyszerűsítése, a pályázati források gyorsabb lehívása, a korrupció visszaszorítása, valamint a hazai kis- és középvállalatok részvételi és nyerési esélyeinek növelése érdekében azonnali intézkedésre volt szükség, ezért kezdeményezte a kormány a közbeszerzési szabályrendszer jelenlegi módosítását.

Az eljárási rend egyszerűsítése, a formai követelmények meghatározása és az alkalmasságra vonatkozó előírások újraszabályozása rendkívül fontos szerepet kap a visszaélések megakadályozása szempontjából. Mindezek és a részajánlattétel kötelezővé tétele elősegítik a kis- és középvállalkozások részvételét a közbeszerzési eljárásokban. A körbetartozásra vonatkozó új szabályok pedig a részvétel mellett a kis- és középvállalkozásoknak járó ellenszolgáltatások kifizetését is garantálják. A módosítás szabályokat fogalmaz meg az eredménytelen közbeszerzési eljárások, illetve az érvénytelen ajánlatok számának csökkentése, valamint a közbeszerzési eljárások olcsóbbá és gyorsabbá tétele érdekében is.

Forrás: ddriu.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes