Már százezren rendelték meg a Ford parkolássegítő rendszerét

Már több mint 100 ezer vásárló adta le rendelését az Aktív Parkolóasszisztensre, aminek segítségével az autó egyetlen gombnyomásra képes beállni egy párhuzamos parkolóhelyre anélkül, hogy a vezető hozzáérne a kormánykerékhez. A megnövekedett igények miatt a Ford háromszorosára növelte a Focus, C-MAX és Grand C-MAX modellekhez rendelhető, ultrahangos érzékelőkkel működő berendezés gyártási kapacitását, és még az idei évben elérhetővé teszi a rendszert több további modelljéhez, köztük az év végén érkező új Kuga-hoz is.

Ha valaki bizonyítékot keres arra, hogy az autósok nem kedvelik a párhuzamos parkolási manővert, annak elég rápillantania a Ford eladási statisztikáira, amelyek szerint már több mint 100 ezer vásárló rendelte meg az Aktív Parkolóasszisztenst. A vállalat ezért megháromszorozza az optimális kormányzási szöget automatikusan kiszámító, és az autót a parkolóhelyre önállóan bekormányzó berendezés gyártási kapacitását.
„Elég egyetlen gombnyomás, és máris beparkolhatunk a legszűkebb helyre is, ráadásul a rendszer jelentősen csökkenti a karosszéria és a többi parkoló autó sérüléseinek kockázatát” – indokolja a rendszer előnyeit Kay Müller, a Ford fejlesztőmérnöke.

2011 végéig összesen 102.460 európai autós rendelte meg újonnan vásárolt C-MAX és Grand C-MAX modelljéhez az Aktív Parkolóasszisztenst – ami azt jelenti, hogy e modellek vevőinek harmada igényt tartott e berendezésre. Az Aktív Parkolóasszisztens a Ford Focus vásárlói közt is népszerű: a tavaly év végén bemutatott modell vevőinek egyötöde igényelte ezt az extrát. Tavaly a Ford felmérést készített az európai autósok közt; a megkérdezettek egyharmada úgy nyilatkozott, hogy nem egyszerű számára a párhuzamos parkolás, sokan pedig úgy vélték, hogy még egy fogorvosi beavatkozásnál is nagyobb stresszt jelent számukra.
„Igazán meglepő volt számunkra az Aktív Parkolóasszisztens iránti igény mértéke” – árulja el Gunnar Herrmann, a Focus fejlesztését is irányító tervezési igazgató. „S mivel a közeljövőben számos új modellt vezetünk be – többek közt idén az új Ford Kugát –, egyre több vásárlónk élvezheti majd e berendezés előnyeit.”

Hogyan működik az Aktív Parkolóasszisztens?
• A rendszer egy gombbal aktiválható. Ennek megnyomása után az ultrahangos érzékelők elkezdik felmérni a parkoló autók közti térközöket, és megállapítják, hogy mennyi hely áll rendelkezésre
• A vezető ezután újra jelzi a szándékát, hogy használni kívánja a parkolássegítő rendszert
• A rendszer átveszi az irányítást, és – anélkül, hogy az autós hozzáérne a volánhoz – bekormányozza az autót a kiválasztott parkolóhelyre. Eközben a vezető kezeli a váltót, a kuplungot és féket
• Vizuális- és/vagy hangjelzések figyelmeztetik az autóst a szomszédos járművek, illetve más tárgyak, esetleg gyalogosok közelségére; a rendszer ezzel kapcsolatban utasításokat is ad
• Bár a kormányzás teljesen automatikusan történik, a biztonságos parkolásért továbbra is a vezető felel, aki bármikor átveheti az irányítást, ha megfogja a kormánykereket.

 

Forrás: AutoPro

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes