Már most tízezer fölött a végelszámolások száma

Tavaly erre szeptember végéig „kellett várni”, ami jól mutatja, hogy milyen ütemben bővül az ilyen módon bezáró cégek száma. A háttérben a kényszer végelszámolások állnak, amiket a cégbíróságok indítanak el, miután az adóhivatal értesíti őket, hogy a cégek többszöri felszólítás ellenére sem adták le mérlegeiket.

Gyorsan pörög a Gazdaság.hu oldalon az Opten céginformációs szolgáltató végelszámolás számlálója. Tavaly szeptember 23-án lépte át a mutató a tízezres határt, idén viszont már múlt pénteken, azaz több mint három hónappal korábban. „Év eleje óta figyeljük, hogy mi történik a végelszámolásokkal, mert volt olyan hónap, amikor az előző év azonos időszaki értékénél 78 százalékkal több végelszámolási eljárás indult a cégbíróságokon” – mondja Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója.
Az okok a kötelező mérlegleadásban, illetve az ennek elmulasztására megállapított szankciókban keresendők. Az elektronikus leadást elmulasztó vállalkozásokkal szemben előbb a NAV indít adóhatósági eljárást, és ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyről tájékoztatja a cégbíróságot, amely automatikusan elrendeli a kényszer végelszámolást.

A cégbíróság erről levélben tájékoztatja a céget, ami azért fontos körülmény, mert az e levél kézhezvételétől számított 15. nap, azaz a rendelkezésre álló fellebbezési időszak az utolsó esélye a cégnek arra, hogy leadja a szükséges dokumentumokat, és ezzel leállítsa a végelszámolási folyamatot.

„A 15 nap eltelte után a cég ellen mindenképpen elindítják a végelszámolási eljárást, de ez sokkal inkább a gazdaság érdekeit szolgálja, mintsem a vállalkozóknak okoz problémát. Nem jellemző ugyanis, hogy a tulajdonosoknak komoly terveik lennének egy olyan céggel, amely egy adóhatósági eljárás, valamint a kényszer végelszámolás megindításáról szóló értesítés után sem tesz meg annyit, hogy leadja a mérlegét” – mondja az Opten stratégiai igazgatója.

„A számok hónapról hónapra erőteljesen ingadoznak, ami feltehetően a cégbíróságok leterheltségének eredménye, de biztosak lehetünk benne, hogy egész évben fennmarad a kényszer végelszámolások nagy száma, mert a mi adataink szerint több tízezer cég mulasztja el a mérlegleadást” – véli Csorbai Hajnalka.

 

forrás: privatbankar.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes