MALÉV ügy: visszavonta az APEH elnökének vezetői megbízását a nemzetgazdasági miniszter

Visszavonta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökének vezetői megbízását hétfőn reggel Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter. Szikora Jánost 2005-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei APEH igazgatóság éléről nevezte ki az adóhatóság elnökének az ugyancsak szabolcsi pénzügyminiszter Veres János.

Távozik az APEH éléről Szikora János, miután a nemzetgazdasági miniszter visszavonta vezetői megbízatását. A június 18-án Matolcsy György által elrendelt vizsgálat megállapította: azzal, hogy az APEH elnöke leállítatta a MALÉV köztartozásának behajtását, sérültek azok az alapelvek, melyek szerint az adóhatóság a törvényeknek megfelelően gyakorolhatja jogait és teljesíti kötelezettségeit, valamint hogy az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül köteles eljárni. Egyúttal az APEH leváltott elnöke jogszerűtlenül avatkozott bele a Kiemelt Adózók Igazgatóságának hatáskörébe. A vizsgálat megállapította azt is, hogy az elnök intézkedése nyomán egy jogellenes állapot következett be, hiszen kvázi szüneteltették a végrehajtást.

Szikora János régi motorosnak számít az APEH-nél. Már a rendszerváltás előtt az adóhatóságot erősítette, a szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Adófelügyelőségének volt először helyettes vezetője, majd megbízott vezetője. 1992-től adóügyi igazgatóhelyettesként folytatta pályafutását továbbra is Szabolcsban. 1999-ben aztán kilépett a szervezetből, és ügyvédként praktizált tovább.
2003-ban visszacsábították az APEH-hez, újra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Igazgatóságnál dolgozott, igaz már annak vezetőjeként. Innen nevezte ki az ugyancsak szabolcsi pénzügyminiszter, Veres János az adóhatóság elnökévé. Az APEH új elnökét a nemzetgazdasági miniszter rövidesen kinevezi.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes