Mahosz: a Duna alacsony vízállása ellehetetleníti a hajózást

A Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) elnöke szerint a Duna rendkívül alacsony vízállása ellehetetleníti a kereskedelmi hajózást, ezért a vízi közlekedési útvonalak azonnali karbantartását szorgalmazzák.

 mahosz_logo   Szalma Botond, a Mahosz elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Duna vízállása Budapestnél mindössze 92 centiméter, és emiatt ismét kilátszik a vízből a Gellért-hegynél az úgynevezett Ínség-szikla, az MTI-nek nyilatkozva hétfőn úgy fogalmazott: az alacsony vízállás rendkívül nagy károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, és ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is, mert leáll a szállítmányozás.
    Megjegyezte, a teherhajóknak 200 centiméter feletti vízállásnál kellene rakodniuk, de már annak is örülnek, ha az eléri a 140 centimétert. Az alacsony vízállás okozta károkat érzékeltetve a Mahosz elnöke rámutatott: egy 1500 tonna hordképességű hajó mindössze 400 tonnát tud szállítani, miközben a költségek ugyanakkorák, az üzemanyagárak emelkednek, így, mint fogalmazott, egy-egy hajóúttal csak veszteségeket termelnek.
    Az, hogy a budai alsó rakparttól 30-40 méterre, a Duna medrében, a Szabadság hídtól 60-70 méterre lévő Ínség-zátonyszikla ismét kilátszik a mederből, tovább nehezíti a közlekedést – jegyezte meg, hozzátéve, a téli időjárás miatt alig két hetük marad a vízi közlekedés, szállítmányozás lebonyolítására.
    Szalma Botond az “igazi problémát” abban látja, hogy szerinte a hajózási útvonalakat nem tartják karban úgy, mint a reptereket, autópályákat, autóutakat, ezért “rossz kilátásai vannak” ennek az iparágnak, a vállalkozások csődje esetén sok száz ember munkahelye kerülhet veszélybe.
    A Mahosz ezért a Duna medrének kotrását, karbantartását és szabályozását sürgeti – hangoztatta.
    Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fog apadni a Duna vízszintje.

Forrás: MTI

 

Vízi közlekedés - Gazdaság - Időjárás - DunaBudapest, 2011. november 21.
A budai alsó rakparttól 30-40 méterre, a Szabadság hídtól 60-70 méterre lévő, a folyó alacsony vízállásakor látható Ínség-zátonyszikla a Duna medrében. Rendkívül alacsony a Duna vízállása, Budapestnél mindössze 92 centiméter. Az alacsony vízállás rendkívül nagy károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, és ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is, mert leáll a szállítmányozás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fog apadni a folyó vízszintje.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Vízi közlekedés - Gazdaság - Időjárás - DunaBudapest, 2011. november 21.
A Margit híd margitszigeti pillérének alagútja. Rendkívül alacsony a Duna vízállása, Budapestnél mindössze 92 centiméter. Az alacsony vízállás rendkívül nagy károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, és ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is, mert leáll a szállítmányozás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fog apadni a folyó vízszintje.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes