Magyarország újrakezdené a bős-nagymarosi tárgyalásokat

Megújítja a tárgyalásokat a magyar kormány a dunai vízlépcső jelenleg életben lévő szerződésének felülvizsgálatára és egy új szerződés megalkotására – mondta a vízlépcsőért felelős miniszteri biztos hétfőn.

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a miniszterelnöki határozat, amely felhatalmazza őt a Magyarország és Szlovákia között a dunai vízlépcsőre vonatkozó, a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletével összhangban álló szerződés létrehozásával kapcsolatos tárgyalások levezetésére – mondta Szabó Marcel, a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos.
A miniszteri biztos szerint lényegében a jelenleg is életben lévő 1977-es szerződést felváltó, vagy kiegészítő új szerződés elkészítése a cél, amely részletesen és mindkét fél számára megfelelően szabályozza a Duna és a vízlépcső természetbarát és környezetbarát kezelését.
Felidézte, hogy idén 20 éve, 1992-ben az akkor még létező Csehszlovákia elterelte a Duna vízének 83 százalékát egyoldalúan csehszlovák területre és lényegében ez a helyzet azóta is fennáll, mert az 1997-ben született Hágai Nemzetközi bírósági ítélet rendelkezéseit a mai napig nem sikerült még átültetni a valóságba.
"Itt lenne az idő, hogy ezt a fájdalmas sebet végre a két ország begyógyítsa" – fogalmazott Szabó Marcel, aki szerint a bírósági ítélet értelmében a két országnak közös kötelezettsége a szerződés felülvizsgálata, ez azonban az elmúlt évek szakértői egyeztetései után sem történt meg.
A miniszteri biztos hozzátette, a magyar kormány nem tekinti elfelejtett ügynek Bős-Nagymaros ügyét és továbbra is törekszik egy konstruktív, de a természet és Magyarország érdekeit figyelembe vevő megoldás kidolgozására. Szerinte "elegendő idő telt el az események óta, hogy mindkét ország kellő higgadtsággal tudjon tekinteni a történtekre és szerződéses úton, korrekt megoldással pontot tegyenek az ügy végére".
A tárgyalások esetleges határidejével kapcsolatban Szabó Marcel elmondta: reméli, hogy 2012-ben ebben a kérdésben jelentős előrehaladás történhet és emlékeztetett rá, hogy az elmúlt időszak szlovákiai nyilatkozatai alapján mindkét ország kész lehet a tárgyalásra.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes