Magyarország megkezdte a visszafizetést

201108221505130.magyar1[1]

Magyarország kezdi elsőként az IMF-EU hitelek törlesztését azon országok közül, amelyek a 2008-2009-es válság során készenléti hitelkeretre kötöttek megállapodást.

Jövőre már mind az öt ország számára esedékes a törlesztés, így Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna terv szerint 8 milliárd eurónyi összeget fizet vissza – írja a portfolio.hu az UniCredit elemzése alapján. Közülük egyedül Románia kötött újabb, de már csak elővigyázatossági hitelszerződést – ami a jelen pénzpiaci turbulenciák közepette okos döntésnek bizonyult – írják az elemzők.

A 2008-ban kitört válság nyomán a kelet-közép-európai régióból öt ország vette igénybe az IMF/EU/Világbank közös pénzügyi segítségét készenléti hitel formájában: Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna. Az öt ország összesen 46,9 milliárd euró összegnek megfelelő hitelrészt hívott le a megállapodott keretekből.

Időközben a magyar és a szerb hitelprogram már lejárt, Románia egy újabb, ezúttal elővigyázatossági hitelkeretre váltott a lejárat után (amiből már terv szerint nem hívnak le összeget), a lettországi program az idei év végén jár le. Az ukrán hitelprogram még folyamatban van, de a reformok politikai halogatása miatt a hitelrészek kifizetését az IMF felfüggesztette.

Csaknem három év telt el, és lassan esedékessé válik a hitelek visszafizetése. Magyarország a 25,1 milliárd euróből 14-et hívott le. A visszafizetést most egy nagyobb adaggal kezdi, ugyanis az év utolsó negyedévében 2 milliárd eurónak megfelelő törlesztés válik esedékessé az EU felé, az IMF-nek való törlesztéssel együtt jövőre pedig 3,6 milliárd euró.

2012. július-szeptemberi időszakában azonban mind az öt országban esedékessé válik a visszafizetés, így 2012-ben 8,2 milliárd, 2013-ban 14,2 milliárd eurót fizet vissza összesen az öt ország.

 

forrás: hirek.sk

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes