Létrejött a bérmegállapodás a BKV és a szakszervezetek között

image

Mintegy fél éven át tartó tárgyalás után kedden megállapodtak a 2010-es bérfejlesztésről a szakszervezetek a BKV-val

A dolgozók július elsejével 1 százalékos, 2 ezer forintos havi alapbéremelést kapnak, rögzítették a kollektív szerződésben már elfogadott év végi, 45 ezer forint értékű utalványokat, valamint a 3 százalékos egészségpénztári és magánnyugdíj-pénztári támogatás mellett opcióként már életbiztosítási hozzájárulás is kérhető – mondta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a tárgyalásokat követően.

A mozgóbérfejlesztést közlése szerint az év végén hajtják végre, miután a BKV megvizsgálja, mennyi pluszpénz maradt a költségvetésben bérekre. A fennmaradó összeget a szakszervezetekkel egyetértésben osztják szét.

A bérfejlesztés ezen elemei a BKV minden dolgozójára érvényesek. A 160 ezer forint alatti keresetűek további bérfejlesztéséről már korábban megállapodást kötöttek: nekik 2,1-5,7 százalékos bérfejlesztés jár.

A BKV-nál lévő 26 szakszervezetből 24 már aláírta a bérmegállapodást, kettő pedig technikai okok miatt később – még a héten – szignálja a dokumentumot.

A VTDSZSZ február 15-én jelentette be, hogy 4, illetve 4+5 százalékos béremelést kér, illetve azt is kezdeményezi, hogy a kollektív szerződésben rögzített, 6 ezer forintos havi melegétkezési utalvány összegét emeljék fel 8 ezer forintra, a 3 százalékos munkáltatói hozzájárulási körbe pedig a nyugdíj- és egészségpénztári tagság mellé vegyék fel harmadik elemnek az életbiztosítást.

A VTDSZSZ az év elején tartott BKV-sztrájkban nem vett részt, ezért jelenthetett be bérkövetelést. A korábban sztrájkoló, többségében a buszos és a villamos ágazat szakszervezetei ebben az évben a sztrájkmegállapodás értelmében nem jelenthetnek be bérkövetelést.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes