Losonci Dávid – Renczes Nóra: Konjunktúra tesztek Magyarországon

A konjunktúra tesztek a gazdasági élet lakmuszpapírjai. Az Egyesült Államok, Nyugat-Európa vagy a gazdaságilag meghatározó keleti országok nagy presztizsű fogyasztói és feldolgozóipari konjunktúra tesztjei világszerte komoly hatással bírnak a gazdaság szereplőinek magatartására. A konjunktúra tesztek naprakész képet adnak az egész gazdaság, vagy a gazdaság meghatározó területeinek várakozásairól, állapotáról. Rövid cikkünkben a legismertebb magyarországi konjunktúra tesztek áttekintésére, valamint a feldolgozóipar teljesítményét mérő mutatók részletes bemutatására vállalkozunk.

A magyar üzleti élet vezető napilapjaiban, folyóirataiban, az on-line gazdasági oldalakon, sőt még a rádiók gazdasági híreiben is rendszeresen találkozhatunk a hazai konjunktúra tesztekkel. A nyugaton már a múlt század közepétől használt tesztek nagyobb számban a rendszerváltást követően, a 90-es évek elején jelentek meg Magyarországon. A hazánkban számolt mutatók a kezdetektől nagyon színes képet mutatnak (Tóth István, 2002), ami a felmérések gyakoriságában és fókuszában máig tetten érhető (1. táblázat). A magyar konjunktúra tesztek három nagyobb területet fednek le: az üzleti kilátások és a fogyasztói várakozások mellett a feldolgozóipart értékelik. Az egy-egy területre vonatkozó indexek tartalmában további jelentős különbségeket okozhat a számításába bevont mutatók és kérdések köre. Ezek nagyon széles skálán mozoghatnak: az elmúlt időszak havi/féléves/éves tényszerű adatai mellett a havi/negyedéves/féléves, sőt akár éven túli várakozások is helyet kapnak. Keverednek a mikro szintet (egyén, vállalat) és a makro szintet érintő adatok, kilátások. A konjunktúra tesztekkel szemben támasztott legfontosabb elvárás a naprakészség. Ennek fényében nem meglepő, hogy a havi és negyedéves publikálás a legjellemzőbb forma.

Teljes cikk->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes