Logisztikai, vízkezelési és oktatási kérdésekben tájékozódtak ázsiai diplomaták Nagykanizsán

Magyarország eddig is ezer szállal kötődött Ázsiához, de a kormány keleti nyitásával ezek a kapcsolatok fontosabbá válnak, az ázsiai térség segítheti a magyar gazdaság kilábalását a válságból – mondta Jakab Péter, a külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni főosztályának főtanácsosa Nagykanizsán, ahol vietnámi, pakisztáni és japán diplomaták ismerkedtek logisztikai, vízkezelési és oktatási lehetőségekkel pénteken.


Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta: a találkozót a vietnámi nagykövet kezdeményezte, már járt a városban, és már akkor felvetette, hogy több ázsiai ország diplomatájának is érdemes lenne bemutatni a térség adottságait.
Ngo Duy Ngo vietnámi nagykövet kifejtette: országa számára a logisztikai adottságok, a vízkezelési kérdések és a felsőoktatási lehetőségek a legérdekesebbek. Szívesen küldenének például diákokat Nagykanizsára logisztikai vagy információtechnológia képzésekre, mert a vietnámi fiatalok jelenleg főként Budapesten tanulnak.
Syed Quasim Raza Muttaqui pakisztáni nagykövet úgy fogalmazott, hogy az energia- és az ívóvízellátás problémáihoz keresnek megoldásokat és szintén fontos lehetőségeket látnának az oktatási együttműködésben. Hozzátette: további találkozót is szükségesnek tart, hogy a két ország kamarái és szakemberei is kölcsönösen megismerkedhessenek a lehetőségekkel.
Yuji Amamiya, Japán budapesti nagykövetségének tanácsosa arról beszélt, hogy a szigetország eddig 800 millió eurót fektetett be Magyarországon, ahol 120 japán vállalat 22 ezer embernek biztosít munkahelyet. A Japánt is érintő gazdasági krízis miatt a közeljövőben “nem biztos, hogy végre tudnak hajtani újabb beruházásokat”, de fontosnak tartja, hogy Horvátország európai uniós csatlakozásával Nagykanizsa térsége is felkerüljön a japán cégek logisztikai térképére.
Az oktatási intézmények vezetői mellett a Délzalai Vízmű, a Hidrofilt, az Aquaprofit, a Gázgép, a DKG-EAST és a General Electric képviselőivel találkoztak a diplomaták Nagykanizsán.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes