Légi úton erősít Debrecen – ezúttal cargo- és logisztikai bázissal

airfreight-280x208[1]

Decemberre készül el az első logisztikai tömb a debreceni cargo- és logisztikai bázison. A hajdúsági megyeszékhelyen a légi áruforgalom beindítása érdekében nagyszabású beruházással, összesen 50 ezer négyzetméteres fejlesztésbe vág a Xanga cégcsoport, amely a kiadások egy részét európai uniós támogatásból finanszírozza.

Magyarország nem bővelkedik cargobázisokban, ezért példaértékű a debreceni repülőtér szomszédságába megálmodott projekt. A hajdú-bihari megyeszékhelyen az utóbbi években megélénkült légi forgalomra alapozva szeretnék minél szélesebb körűvé tenni a teherforgalom földi kiszolgálását. Ennek fontos helyszíne lesz a cargo- és logisztikai bázis. Az elképzelések szerint összesen 50 ezer négyzetméteres lesz az új központ.

A nyár végén startoló beruházás első ütemében egy 20 ezer négyzetméteres épületkomplexumot alakítanak ki. Ennek megépítése a Saigo Port Kft. nevéhez fűződik. Amennyiben az építkezés a tervezett ritmusban halad, akkor decemberben át is adhatják az első logisztikai tömböt, amely a jövő év elejétől már használható is lesz. A beruházásra 600 millió forintot szánt a fejlesztő, a költségek egy részét európai uniós támogatásból fedezik. Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának részeként meghirdetett pályázaton ugyanis 150 millió forintot kértek és kaptak az építkezés finanszírozásához.
Debrecenben már régóta tervezik egy cargobázis létesítését. Ennek érdekében a város önkormányzata még 2010 májusában írt ki nyilvános pályázatot, amelynek értelmében a cargo- és logisztikai bázist a város repülőterének területén építheti meg a nyertes. A pályázat lezártával kiderült: a Xanga Investment & Development cégcsoporthoz tartozó Saigo Port Kft. megvalósításra érdemes koncepciót nyújtott be. A vállalkozás tulajdonosa a budapesti székhelyű, ötmilliárd forint jegyzett tőkéjű XID befektetési Kft. Ez a társaság pedig fele-fele részben két debreceni ingatlanforgalmazó cég, az Ycode Kft. és a Zcode Kft. tulajdonában van. Utóbbi két társaság tulajdonosa Hedon István, aki egyben a cargobázis fejlesztésére kiírt pályázaton nyertes társaság ügyvezetője.

A cargobázis beruházása nem csupán az építkezés fázisában állít szokatlan feladatot a fejlesztő elé. Az engedélyeztetés sem a megszokott módon zajlott. A funkció miatt ugyanis kiemelkedően sok szakhatóságnak kellett hozzájárulnia ahhoz, hogy zöld utat kaphasson a projekt, ez pedig meglehetősen hosszúra nyúlt. Így csaknem egy év telt el a kérelem beadása és a projekt kezdete között. A pályaműben a társaság vállalta, hogy a cargo- és logisztikai bázis épületeihez, illetve az ide vezető út megépítéséhez és a szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges összesen 50 ezer négyzetméter nagyságú területért 99 évre áfa nélkül 100 millió forintot fizet. A pályázati anyag tartalma szerint a Saigo Port Kft. ezt az összeget  a bérleti szerződés megkötését követő 30 napon belül utalja át. A Xanga cégcsoport várakozása szerint a cargo- és logisztikai bázis újabb munkahelyeket teremt Debrecenben.

Noha szoros a kapcsolat a légiforgalmat bonyolító repülőtér és a majdani logisztikai bázis között, utóbbi projektjének megvalósítása és ütemezése nincs összefüggésben reptéri fejlesztésekkel. A Debreceni Nemzetközi Repülőtér üzemeltetésére a közelmúltban írtak ki pályázatot, ám ennek kimenetelétől függetlenül épül a cargobázis a cívisvárosban.

A Xanga cégcsoportnak egyébként a repülőtér üzemeltetésével kapcsolatban is nagyszabású tervei vannak. A társaság nem először jelentette be, hogy pályázik a légibázis üzemeltetésére. Három esztendővel ezelőtt egyszer már benyújtották pályaművüket, ám akkor a gazdasági világválság kirobbanását követően úgy döntöttek, a krízis bizonytalan időszakában nem vágnak bele ilyen jelentős költségvetésű projektbe. Most úgy vélik, elérkezett az idő, és terveik szerint a következő tíz esztendőben 10 milliárd forintot fektetnek be a debreceni repülőtér fejlesztésébe.

forrás: gtm.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes