Lean evolúció

A lean manufacturing elméletét a Toyota Motor Corporation vállalat szakértõi rakták elõször igazi rendszerbe. A lean hajtóereje, a kaizen gondolkodásmód (kaizen = jó változás) a kezdetektõl szerepel az emberiség fejlõdéstörténetében.

Õskori elõdeink is ezen gondolkodásmód hatására kezdetek el szerszámokat alkalmazni, és fejleszteni. Ennek köszönhetõen változott mindennapi életünk és a ma minket körülvevõ gazdasági élet is ennek hatására mutatja a jól ismert rohamosan változó világképet.

Bár az egyedi gyártásokat is fejleszteni próbálták mindig a régi mesterek, a nagy váltást azonban, a kor színvonalának megfelelõen modern manufakturális termelési mód jelentette. A folyamatlépések szétosztása hozott igazán nagy elõrelépést. Korábbi technológiájukban a kor mesterei minden dolgozóra ugyanazt a munkát bízták. Minden dolgozó az elejétõl a végéig vitte a gyártási folyamatot, és kész terméket állított elõ a nyersanyagból, egyetlen munkahelyen. Ahogy az idõ telt, gyûlt a tapasztalat is. A gyártási folyamatokat elõbb tisztán logikai egységek alapján tagolták, majd bevontak egyéb tényezõket is a folyamattervezésbe. Az ember, mint kulcstényezõ nem maradhatott ki az ilyen tervezési folyamatból.

Voltak jó fejlesztések, és bizony volt nem egy vakvágány is, amibõl tanulni lehetett. Sok esetben másoktól lestük el a jó példát, vagy épp azt a rosszat, amit el szerettünk volna kerülni. Ugyan nem tudatosan és nem nevén nevezve, de benchmarking tevékenységet végzett a régebbi korok embere is. Napjaink tömegtermelési módszerei, a szigorú elvárások következtében egyre inkább közelítenek a tökéletes folyamathoz. Ez azonban, mint ismeretes csupán elméletben létezik!

Nap mint nap azon dolgoznak a mai mérnökök, hogy a gyártásban rejlõ veszteségforrásokat felkutassák és azokat megszüntessék. Mind jobb hatékonysággal, mind alacsonyabb költség mellett és mind rövidebb idõ alatt kell elõállítani a terméket. Mindenki az elérhetetlennek tûnõ ideális értékteremtést hajszolja: A készletezés nélküli termelést, ahol „nulla helyet” igénylõ, ingyenes, hibamentes berendezésekkel állítják elõ a fizikai igényektõl mentes, ingyen dolgozó emberek azt terméket, melyen természetesen maximális haszon van. A kiszállítás azonnali, és rögtön a célba ér. A gépek nem fogyasztanak energiát, és nem igényelnek karbantartást. Ez egy ideális folyamat része, de lássuk be elérhetetlen. Ez a verseny ma végtelennek tûnik…

A cikk részletei ->

- leancenter.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes