Lassuló gazdaságok egész Európában – Magyarország a középmezőnyben foglal helyet

Egész Európában negatív meglepetést okozott a második negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslés: az országok többségében az előző negyedévhez képest jelentős lassulás állt be. A vártnál alacsonyabb növekedés ugyanakkor nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését. Pontosan ilyen esetekre számítva került sor korábban a Stabilitási Alap felállítására, így a közel 90 milliárd forintos negatív hatás biztonságosan finanszírozható. A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, amelyet a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván.

A magyar bruttó hazai termék 2011 második negyedévében 1,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva stagnált. A gazdaság teljesítménye az év első felében 2,0%-kal – illetve a naptárhatás kiszűrésével 1,9%-kal – nőtt. Mindez alulmúlta a piaci várakozásokat, azonban a szakértők a valósnál magasabb értéket vártak a többi uniós ország esetében is: mind az eurózóna, mind az EU-27 gazdasága a második negyedévben éves alapon 1,7 százalékkal növekedett, míg negyedéves alapon 0,2%-kal bővült.

Németországban például a második negyedévben – negyedéves alapon – 0,1%-kal növekedett a gazdaság, vagyis jelentős lassulás következett be az előző negyedéves 1,3%, valamint a várt 0,5%-kal szemben. A franciagazdaság szintén stagnált a növekedési várakozásokhoz képest.

A legtöbb gazdaság jelentősen lassult az előző negyedévhez képest, hazánk pillanatnyilag a középmezőnyben foglal helyet. A vártnál alacsonyabb érték elsősorban külső események miatt következett be. Az ipari adatok már a megelőző hónapokban arról árulkodtak, hogy lassult az exportmegrendelések üteme, ezenkívül negatívan hatott a svájci frank árfolyamának korábban nem tapasztalt erősödése a forinttal szemben, amely a megnövekedő törlesztő részleteken keresztül csökkenti a háztartási fogyasztást. Bár a lakásépítések továbbra is kedvezőtlen képet mutatnak, azuniós forrásokból finanszírozott fejlesztések a beruházások alakulását pozitívan befolyásolják, akárcsak az elmúlt időszakban megkezdett beruházások Magyarországon (pl. Mercedes, Hankook, Audi, GM).

forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes