Lassan lezárulnak a tárgyalások

Várhatóan néhány héten belül lezárulnak a tárgyalások a Huawei pécsi gyártásának a jövőjéről. A kínai cég áprilisban jelentette be, hogy kétéves teszt után megkezdi itt a nagyüzemi termelést, szerződéses elektronikai gyártópartnere, a finn Elcoteq pécsi termelőbázisán.

A néhány év alatt a világ második legnagyobb távközlési berendezéseket szállító társaságává vált Huawei innen tervezte kiszolgálni az európai, afrikai és közel-keleti piacot, s a további tervek szerint innen szállítanának a FÁK-országokbeli és az észak-amerikai mobilhálózati projektekhez is. Már a tesztüzem alatt is jelentős termelési érték, 2010-ben 600 millió dollárnyi export képződött, az idei terv ennek a duplája lenne.

Időközben azonban súlyosabbra fordult a 2008-as válság óta pénzügyi nehézségekkel küszködő Elcoteq helyzete. A cég, amelynek egyedüli európai gyártóbázisa a pécsi, még csődvédelmet is kért hitelezői ellen, hogy befektetőt keressen. Néhány hónapja még ígéretesnek tűntek egy amerikai kockázatitőke-befektetővel folytatott tárgyalásai, de ezek végül mégsem vezettek eredményre.

Bizonytalanná vált a kínai megrendelés teljesítésének a sorsa is, a két cég most tárgyal a jövőről – tudtuk meg Sun Yétől, a Huawei Technologies Hungary Kft. kommunikációs vezetőjétől. Részleteket ezekről a megbeszélésekről nem kívánt elárulni, csak annyit jegyzett meg, hogy igyekeznek Pécsett tartani a gyártást. Szakértők szerint ugyanakkor annak kicsi az esélye, hogy az Elcoteq épp a Huaweiben találná meg a régóta keresett befektetőt.

A kínai cég Komáromban is gyártat a másik globális szerződéses elektronikai cég, a tajvani Foxconn ottani üzemében, ott a vártnál jobban halad a munka, további bővítésekkel is lehet számolni – tette hozzá.

forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes