Lassú a kilábalás a légiiparban

Lassabban növekedett a nemzetközi légi forgalom júliusban, mint az előző hónapokban, ami tovább erősítheti a félelmeket attól, hogy botladozásban folytatódhat a gazdasági kilábalás.

A világ legjobb légitársaságai 2010-ben

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) szerdán közölt jelentése szerint az utasforgalom 9,2 százalékkal, a teherforgalom pedig 22,7 százalékkal haladta meg júliusban az egy évvel korábbit. Júniusban az utasforgalom még 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt, a teherforgalom pedig több mint 25 százalékkal bővült.

A gazdasági helyzet szempontjából különösen a teherszállítási adatok fontosak, mert a légi teherforgalom alakulása előre jelzi a globális kereskedelem várható fejlődési irányát. Az IATA becslése szerint értékben számolva a világkereskedelem 30 százalékát bonyolítják le légi úton.

Az év eleje óta az utasforgalom 8 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg a teherszállítási ágazat 17 százalékos bővülést könyvelt el. 2009 második félévében nagyobb növekedést mértek, a személyszállításban 12, a teherszállításban 28 százalékos volt a bővülés.
Giovanni Bisignani, a szervezet vezetője szerint a nemzetközi légi közlekedési ágazat a vártnál hamarabb tette túl magát a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságon. A statisztikák 2009 júliusától kezdve folyamatosan javultak, a lendület azonban alábbhagyhat, főként az európai és észak-amerikai gazdasági gondok miatt.

A 240 légitársaságot képviselő szervezet szerint az ágazat helyzete továbbra is igen törékeny, amit jól mutat, hogy a 2010-re várt 2,5 milliárd dolláros összesített nyereség a teljes bevételnek csupán a 0,5 százalékát teszi ki.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes