Közlekedési szakszervezetek hiányolják a bértömegcsökkentés részleteit

A 15 százalékos bértömeg-megvonás részleteinek megismerését sürgeti a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ), egyben jelzi: ha a megtakarítás a Volán-társaságok teljes munkavállalói állományára vonatkozik, a teljesítmény az utazóközönség kárára jelentősen csökkenhet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőinek címzett hétfői közleményük szerint nyomasztó tanácstalanság jellemzi a Volán-társaságok munkavállalóit, mivel bizonytalan, hogy beletartoznak-e az érintett körbe, és ha igen, mely rétegek.

A helyzetet a szakszervezet szerint ellentmondásos hírek bonyolítják, és felteszik a kérdést: ha a megvonás csak a menedzsmentet érinti, hogyan lesz abból 48 milliárd forintos  megtakarítás.

Hangsúlyozzák: ha a Volán-portfólió teljes állománya ebbe a körbe kerül, súlyos teljesítmény-kivonással kell számolni a cégcsoportban, aminek elsődleges kárvallottja az utazóközönség lenne, és ez nem lehet célja semmilyen átszervezésnek, intézkedésnek.

Megemlítik, hogy a társaság-csoportban az elmúlt 8-10 évben a 24 Volán-társaság munkavállalóinak létszáma 30 ezerről 20 ezer főre apadt. A szakmacsoportban egy 3-4 százalékos létszámésszerűsítés még nem, ám egy, öt százalékot meghaladó csökkentés komoly működési zavarokat okozhat. Ma már egyik állománycsoportban sincs létszámtöbblet – hangsúlyozzák.

A bérek megkurtítása sem járható út, miután a Volán-cégcsoport átlagkeresete 2009. év végén bruttó 185 ezer forint, míg a nemzetgazdasági átlagé 198 ezer forint volt – hívják fel a figyelmet. Hozzáteszik: a bérnövekedés üteme elmarad az állami tulajdonú cégek átlagától. Egy elismerten stratégiai ágazatban ezt az elmaradást nem szabad tovább növelni – hangsúlyozzák.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a regisztrációs jegyek kibocsátásával kiderült: a nyugdíjas utazások száma messze magasabb az eddig alapvetően "ötletelésből" származó mutatóknál. Ennek anyagi ellentételezése csak részben valósul meg – kifogásolják. Egy átlagos nagyságú Volánnál áprilisban 130-140 ezer nyugdíjas utazást regisztráltak, aminek a kereskedelmi értéke 65-70 millió forint és ebből az állam 25 millió forintot térít meg  – áll a közleményben.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes