Közgarázsok lesznek a villanyautók kútjai?

Parádés ötlettel állt elő az ausztriai Linz: városi szolgáltatóházának garázsában tucatnyi feltöltőhelyet alakítottak ki az elektromos, illetve részben elektromos üzemű gépkocsik részére.

Osztrák sajtójelentések szerint ezzel Linz létrehozta a legnagyobb ilyen ausztriai létesítményt. Nem mellékesen egy olyan területen, a parkírozóban, amit a szolgáltatóház eleve kínál, azaz csak az elektromos ellátó-rendszert kellett létrehozni a gépkocsikhoz és ennek hála a beruházás nem került sokba, 60 ezer eurót, azaz pár millió forintot kellett rá áldozni.

Egyelőre ingyen töltheti fel erőforrásait a napi tucatnyi autó, de a tudósítások már szólnak arról, hogy idővel négyszerte több jármű állhat majd feltöltésre a garázsban és ez a bővítés sem kerül majd várhatóan többe 60 ezer eurónál. Az itt máskülönben parkolóknak adott kártyának egy speciális változatát adják ki a villanyautósok részére, és ez az autós a részére külön kijelölt helyen parkolhat és ezzel is távozik. A parkolóhelyek számozottak, a megfelelő színű parkolóhelyi számok megfelelő színes gombját lenyomva kapja meg az áramszolgáltatást az autós, amíg a feltöltés végét a töltő automatikája nem jelzi, de ennél rövidebb időre is lehet parkolni, megszakítva a tankolást.

Állítólag csak az idei év végéig marad ingyenes a villanytankolás, a jövőben a parkolójegyen rajta lesz a parkolási költség mellett a felhasznált áram költsége is, ezek fizetésével lehet távozni. Az elektromos tankológarázs bővítésének helyszíne egyébként a város egyik pályaudvara alatti terület. Abból a megfontolásból is, hogy az autós a tankolás idejére tömegközlekedve juthat el, akár más városba is, illetve – olvasható a tervekben – a garázsban állnak majd a bérelhető (és feltöltött) elektromos autók, a vidékiek városi közlekedésére.

Franciaországban a Renault, az elektromos autóját jövőre piacra dobó járműipari óriáscég készül egy másik, bár némileg hasonló megoldással. Az ország közel kéttucat kereskedelmi centrumában, azaz a nagy bevásárlóközpontokat is magukba foglaló egységek parkolóiban készül felállítani villanykútjait.

Forrás: greenfo.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes