Közúti közlekedési balesetek, I-VIII. hó: 51 fővel kevesebb halott

Az előzetesnek tekinthető – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2011. január 1. és augusztus 31. között összesen 10.254 személysérüléses közúti baleset történt, 3,74 %-kal kevesebb, mint 2010. azonos időszakában (akkor 10 652 balesetet regisztráltak) – tájékoztatott a rendőrség.
Az év első nyolc hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a balesetekben meghalt személyek és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent. A rendőrség által gyűjtött, a személysérüléses közúti balesetek 2011. első nyolc havi alakulását tartalmazó statisztikai adatok a korábbi kedvező trend folytatásáról adnak számot.

 

A csökkenő tendencia a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléssel járó balesetek vonatkozásában egyaránt kimutatható. Legnagyobb mértékben a halálos balesetek száma csökkent, a 405-ről 354-ra csökkenés 12,59 %-nak felel meg. A súlyos sérüléses balesetek száma 8,56 %-kal (3 248-ról 2 970-re), a könnyű sérüléssel járó, büntetőjogi értelemben nyolc napon belül gyógyuló közúti balesetek száma pedig 0,99 %-kal csökkent (6 999-ről 6 930-ra).
A közúti közlekedésbiztonság terén mindenkor a balesetben meghalt személyek számának alakulása számít a legfontosabb tényezőnek, hiszen az áldozatok pótolhatatlan veszteséget jelentenek a családoknak, ismerősöknek és a társadalomnak egyaránt.. Kedvező hír, hogy az év első nyolc havában a közúti balesetben meghalt személyek száma a tavalyi 463 főről 393 főre csökkent. Az így mérhető 15,12 %-os csökkenés azt jelenti, hogy az első nyolc hónapban 70 emberi életet sikerült megmenteni 2010. azonos időszakához képest.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában is kedvező változások történtek, hiszen a tavalyi 1 251-el szemben idén augusztus végéig 993 ittas baleset történt (20,62 %-os csökkenés). Ennek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya is kedvezően alakult, 9,68 %-ra csökkent.

A szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti balesetek száma legnagyobb mértékben Somogy megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt (30,61 %, ill. 9 ,84 %), míg az egy év alatti legnagyobb csökkenés Baranya, Hajdú-Bihar és Vas megyében tapasztalható (52,78 %, 38,10 %, illetve 33,33 %)

A közúti balesetek legfőbb okai vonatkozásában változás nem tapasztalható. A személyi sérüléssel járó balesetek 26 %-ának a hátterében a gyorshajtás áll (2 703 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 2 393 baleset (részaránya 23 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1 640 baleset (részaránya 16 %) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 60 %-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 9 %-ának, az autóbusz vezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek.

A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya továbbra is a kimagasló 11 %-os értéken van (1 149 balesetet okoztak kerékpárral). Megjegyzendő, hogy a személygépkocsi vezetőkön kívül 10 % feletti baleseti részesedése kizárólag a kerékpárosoknak van. A kerékpárosok kirívó helyzetét az is jelzi, hogy ők több közlekedési balesetet okoztak, mint a tehergépkocsi és az autóbuszvezetők összesen.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes