Közlekedésbiztonsági díjat kapott Magyarország

Magyarországnak a súlyos és halálos balesetek visszaszorítása érdekében végzett munkáját díjjal ismerte el az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács nevű nonprofit szervezet – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkárával, Schváb Zoltánnal közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

    Kontrát Károly a Brüsszelben szerdán átadott díjjal kapcsolatban hangsúlyozta: a közlekedésbiztonsági tanács 31 ország adatait összevetve döntött úgy, hogy Magyarország tett a legtöbbet a halálos és súlyos balesetek visszaszorítása érdekében. Az államtitkár szerint 2011-ben ezeknek a baleseteknek a száma 1990-hez képest a negyedére csökkent, utoljára az 1960-as években volt ilyen kedvező a statisztika, amikor jóval kevesebb gépkocsi volt az utakon.     Úgy vélte, ez a díj Magyarország sikere, amelyre méltán lehetünk büszkék, ugyanakkor feladatot is meghatároz, mivel a közösségi szakmapolitikai célokat és intézkedéseket meghatározó, úgynevezett fehér könyv a 2010-es adatokhoz képest további 50 százalékos csökkenést ír elő.
    Schváb Zoltán arról beszélt, hogy az Európai Bizottság ambiciózus vállalást kezdeményezett, amikor rögzítette, hogy 2050-re a tagállamokban a közúti balesetek számának a nullához közeli értéknek kell lennie. Mint mondta, Magyarországon látványos mértékben javultak a közlekedésbiztonság helyzetét jellemző legfontosabb mutatók, tíz év alatt a felére esett vissza a balesetekben meghaltak száma. Szerinte ez részben a gépkocsik technikai fejlődésével magyarázható, ugyanakkor a szabálysértések szigorúbb és hatékonyabb szankcionálásán túl biztonságosabb közúti infrastruktúra kiépítésével, hatásos szemléletformálással kell még alacsonyabb szintre szorítani a balesetek számát.     Felidézte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium közösen készítette el a 2011-2013 közötti közúti közlekedésbiztonsági akcióprogramot, amelynek feladata a korszerű közlekedésre nevelés megalapozása, a járművezető-képzés rendszerének megújítása.     Arról is beszélt, hogy összesen 50 milliárd forintot fordítanak közlekedésbiztonságra európai uniós programokkal, ebből 38 milliárd forintot már lekötött az ország.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes