Környezetbarát korridorok, zöldebb árufuvarozás Nemzetközi találkozó Budapesten – újabb lépés a GIFT projekt sikeres megvalósításáért

Eredményesen zárult a nemzetközi szintű GIFT (GreenIntermodalFreightTransport) projektben résztvevő három magyar partner, a RailCargo Hungaria Zrt., az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. által szervezett budapesti találkozó.

 

A Görögország által vezetett, 10 országból 27 projekttagot egyesítő projekt kiemelt célja a Magyarországon is áthaladó 4-es, 5-ös illetve 7-es páneurópai közlekedési korridorok innovatívvá, környezetbaráttá alakításának elősegítése. A projektet az Európai Unió Délkelet-Európai Transznacionális Programja támogatja, a magyar partnerek költségvetéséhez Magyarország Kormánya 10% támogatást biztosít. A budapesti találkozó keretében a résztvevők a közlekedési folyosók áruforgalmi és infrastrukturális felméréséről cseréltek tapasztalatot.

 

A szakmai esemény első részében az egyes árufuvarozási folyosók feltérképezésének, elemzésének jelenlegi állását ismertették a felelős GIFT partnerek, kitérve a korridorok főbb sajátosságaira, aktuális állapotára, kihasználtságára, az azt befolyásoló külső tényezőkre, valamint a keresztülhaladó forgalomvolumenekre.

 

Ezt követően külön előadásban került sor a GIFT projektet meghatározó körülmények
– földrajzi és közlekedési sajátosságok,jogszabályi környezet és környezetvédelmi szempontok – kifejtésére. Majd a résztvevő országok hosszú távú közlekedéspolitikai stratégiájának és terveinek ismertetése következett. A prezentáció kitért több, már eddig elért figyelemreméltó eredményre is, például arra, hogy Magyarországnak az utóbbi időben 55%-kal sikerült csökkentenie a forgalom során kibocsátott COmennyiségét. A találkozó második felében résztvevők kiértékelték az eddigi felmérések adatait, amelyek többek között a fuvarozási költségre, időre és a gyakoriságra, a káros anyag kibocsátásra, a balesetek mennyiségére és súlyosságára, a közlekedtetésből adódó kockázati tényezőkre, az infrastruktúra alapú informatikai fejlesztések mértékére, illetve a kapacitás kihasználtságra épültek. A projektpartnerek ezen információk alapján készülnek a fejlesztést szolgáló ágazati ajánlások megfogalmazására, valamint a gyakorlatban történő tesztelésre. A résztvevők végül áttekintették a projekt soron következő lépéseit és feladatait, amelyek kapcsán biztosították egymást a további kölcsönös segítségnyújtásról is.

 

A RailCargo Hungaria Zrt. hasznosnak értékelte a találkozót, amelyen megerősítette, a környezettudatos árufuvarozás mellett elkötelezett vállalatként üdvözli a GIFT által kitűzött célokat. Magyarország vezető vasúti árufuvarozója széleskörű szakmai és ágazati tapasztalataira építve készséggel járul hozzá továbbra is a zöld korridorok kialakításához és korszerűsítéséhez.

forrás: MLSZKSZ

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes