Költség minimum

Akárcsak Európában, így hazánkban és régi probléma a közúti áruszállításban a fuvardíjak mértéke, az adott piaci szegmensben tevékenykedő vállalkozások körében alkalmazott díjszabás, mely egy kiélezett versenyhelyzetben akár oda is vezethet – mint arra bizonyára számtalan példát lehetne említeni – hogy a megrendelések és a piacszerzés érdekében bizonyos vállalkozások önköltségi áron, vagy akár az alatt vállalnak megbízásokat, ellehetetlenítve ezzel másokat.

Régi, sokszor hangoztatott igény fuvarozói körökben, hogy legyen valamilyen központi szabályozás, mely képes a tisztességtelen piaci magatartás, az "alulígérés" féken tartására, és bizonyos kalkulálható keretek közé szorítja a fuvardíjakat. Az ilyen igények rendszeresen – és joggal – azzal kerültek elutasításra, hogy a szabad piaci verseny nem teszi lehetővé a legkisebb központi szabályozás bevezetését sem. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy az alágazat a mikro,- kis- és nagyvállalkozások közötti eltérő érdekrendszerekből kiindulva önerejéből ezt a kérdést képtelen megoldani, és más ágazatokhoz hasonlóan a közúti fuvarozásban is szükségszerű lenne legalább az önköltségi árak központi szabályozása.

A cikk részletei –>

- nit.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes