Kiskapun át jönnek a kínaiak

Délkelet-Európa lehet az a kiskapu, amelyen keresztül a kínai tőke behatolhat Európába – derül ki a Wall Street Journal összefoglalójából.

A befektetők, legyen szó az államról vagy vállalatokról, könnyen ki tudják használni, hogy a válság kiszárította a régiót korábban pénzzel elárasztó tőkeáramlást, ami nyitottá tette a térség kormányait minden pénzforrás iránt. Peking egymilliárd dolláros hitelt ajánlott Moldovának, Európa legszegényebb országának, ami elegendő az ország folyó fizetési mérlegében két év alatt keletkező deficit pótlására, és a kínai vállalatok egymás után jelentik be beruházásaikat Bulgáriában és Romániában, amelyek olcsó belépési lehetőséget nyújtanak számukra az Európai Unió egységes piacára. Az Eurostat adata szerint 2008-ban még csak 71 millió euró értékű kínai befektetést fogadott a két balkáni ország, ám ez megugorhat, ha beindulnak az utóbbi időben bejelentett beruházások.

A múlt héten a Dongfeng Motor Group, Kína legnagyobb teherautó-gyártója írt alá szándéknyilatkozatot a szerb állami tulajdonban lévő Fabrika Automobila Pribojjal közös gyártás beindításáról, a múlt hónapban pedig a Great Wall Motor kötött megállapodást a bulgár Litex Motorsszal egy évi 50 ezer olcsó hobbiterepjárót gyártó üzem létesítéséről. Utóbbi cég 80 millió eurót fektet a közös vállalkozásba, a termelés már jövőre megkezdődik. Ugyanekkora összeget szán az állami tulajdonban lévő Luoayang Float Glass kínai üvegipari cég egy bulgáriai üveggyár korszerűsítésére és bővítésére. Romániában több mint 20 millió eurós befektetéssel egy évi 100 ezer traktor gyártására képes bázist épít a Shantuo Agricultural Machinery Equipment vállalat.

 

- napi -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes