Kinek mennyire fog fájni jövőre az útdíj?

Sokadszor fut neki a magyar kormány a használatarányos elektronikus útdíj bevezetésének, a legfrissebb tervek szerint 2013 nyarától fizethet mindenki az új rendszerben. A díjakról egyelőre keveset tudni, több egybehangzó becslés és számítás alapján kilométerenként 35-40 forintos díjra készülhetnek a fuvarozók. Mfor.hu-háttér.

Nem csak az autópályákon kell majd fizetni
Múlt csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, melyben a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert bízza meg a kormányfő azzal, hogy dolgozzák ki az elektronikus útdíj szabályait. A rendelet értelmében 2013 nyarától a gyorsforgalmi utak mellett az országos közúthálózat külterületi főúti szakaszain is fizetni kell majd, de egyelőre csak a 3,5 tonna feletti gépkocsik esetében kerül bevezetésre az új szabály, a személygépkocsik, motorkerékpárok és buszok esetében a kormány tervei szerint később önkéntesen lehet majd csatlakozni.

A használatarányos útdíj terve évek óta az asztalon van, hiszen a becslések szerint a jelenleginél lényegesen magasabb bevételt érhetne el vele az állam, és nem érintené hátrányosan azokat, akik csak alkalmanként használják az úthálózatot. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) adatai szerint tavaly 40,6 milliárd forint értékben adtak el matricákat, ebből 25,7 milliárd forint volt a belföldi rendszámokra eladott jegyek összértéke, 14,955 milliárdért pedig külföldi autókra vettek matricát.
A kormány az e-útdíj bevezetésétől 150 milliárd forintos többletbevételt vár, vagyis a közelmúltban bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0 értelmében az útdíj 2013-ban 75 milliárd forinttal javítja majd a költségvetés egyenlegét, mivel csak nyáron kerül bevezetésre. Az elektronikus útdíj bevezetésével az egyes kategóriák jelöléseit is meg kell változtatni, eszerint a 3,5 tonna súly alatti járművek kerülnek majd a J1-es kategóriába, a 3,5 tonna feletti kéttengelyes járművek a J2-es, a háromtengelyesek a J3-as, míg a négy vagy több tengellyel rendelkezők a J4-es csoportba.

tarifa_120504_640

További részletek >

Forrás: MFOR

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes