Kínába kerül a legtöbb szlovákiai gyártású autó

Tavaly a kínai piacra szállították a legtöbb Szlovákiában gyártott autót, a teljes gépkocsiexport 14,9 százalékát, csaknem 1,3 milliárd euró értékben. Németországba a hazai gyártású autók 14,2 százaléka, Franciaországba 13,6 százaléka került.

A Poštová banka elemzéséből kiderül az is, hogy főként a gépkocsi-kivetelnek köszönhetően Kína a kereskedelmi partnerek rangsorában is előrelépett, míg 2006-ban Szlovákia külkereskedelmi forgalmának 0,5 százaléka zajlott Kínával, 2011-re ez 2,6 százalékra emelkedett.
A Kínába irányuló szlovákiai export az elmúlt 5 évben csaknem hétszeresére bővült – szögezi le az elemzés.
Tavaly az autóexport jelentette a teljes kivetel 15 százalékát, értéke meghaladta a 8,4 milliárd eurót. A monitorok, televíziók és projektorok exportja a kivitel 9,7 százalékát tette ki, 5,5 milliárd euró értékben, míg a kőolajszármazékoké 5 százalékot, 2,8 miliiárd euró értékben.
Az autóipar szlovákiai domináns helyzetét bizonyítja az is, hogy gépkocsialkatrészeket és tartozékokat 2,2 milliárd eurónyi értékben exportált az ország, ez a teljes kivitel 3,8 százaléka.
2011 is megerősítette a szlovákiai gazdaság nagy mértékű nyitottságát, miután a külkereskedelem aránya a hazai összterméken belül (GDP) 159,8 százalékot ért el – a kivitel aránya 81,7 %, a behozatalé 78,1 % volt.
Tavaly összesen 56,4 milliárd eurónyi áru hagyta el az országot.

Forrás: SITA/Bumm

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes