K&H: a kkv-szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése

Az elkövetkezendő egy évben a magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) többsége az alkalmazotti létszám stagnálását valószínűsíti, de a létszámbővítésben gondolkodó vállalkozások többsége is csupán néhány fős munkaerő-felvételt prognosztizál, ezért a kkv-szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából.

Az alkalmazotti fizetések tekintetében csak minden ötödik vállalkozás számol dolgozói bérének növekedésével – idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét.
Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás eredményeiből kiderül, hogy bár az index pár pontot javulni tudott, továbbra sincs erősödés a szektor munkaerő-felvételi szándékában.
A júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve, valamint a kormányzati munkahelyvédelmi intézkedések pozitív hatásai egyelőre nem érzékelhetők a vállalkozásoknál, ugyanis a cégvezetők mindössze 11 százaléka készül létszámbővítésre, emellett a cégek 73 százaléka változatlan alkalmazotti létszámmal tervez – ismertette Németh László.
Hozzátette: az árbevétel-kategóriák szerinti bontásban egyértelműen az látszik, hogy minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb a munkaerő-felvételi szándék.
A felmérés szerint bizakodásra adhat okot, hogy csupán a kkv-k 8 százaléka számol létszámleépítéssel az elkövetkezendő egy évben. A leépítési szándék a mezőgazdasági vállalkozásoknál a legalacsonyabb, mindössze 3 százalékuk tervezi azt. Az ország különböző régióit tekintve azonban kiemelkedik az észak-magyarországi, ahol a cégek ötöde gondolkodik elbocsátásban.
Az alkalmazotti fizetéseket illetően a cégvezetők több mint fele változatlan bérezéssel számol a következő egy évben, és 8 százalékuk fizetéscsökkentést tervez.
Bérnövekedést a kkv-k ötöde prognosztizál, amely az eddig mért legalacsonyabb arány. Kiemelkednek azonban az agrárcégek, mivel 14 százalékuk tervez bérnövelést, és csupán 2 százalékuk bércsökkentést – részletezte az eredményeket Németh László. A bérezés kapcsán megállapítható, hogy Pest megyében és a Nyugat-Dunántúlon számol a legtöbb cég fizetésemeléssel, míg a bércsökkenés Budapesten és az Alföldön várható legnagyobb arányban.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes