Kerékpáros Szakmai Nap Békésben a közlekedésbiztonság jegyében

szuperbringa[1]

Az ÉLET ÚTON program keretében a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Premium Relations Kft. szakmai konferenciát szervez „Kerékpáros Szakmai Nap a közlekedésbiztonság jegyében” címmel, 2011. július 22-én pénteken, melynek helyszíne Békés Város Polgármesteri Hivatalának díszterme.

A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a kerékpáros szakma országos és helyi szakértői egy szakmai nap keretében tájékozódjanak, tapasztalatot cseréljenek a kerékpáros közlekedésbiztonság javításának érdekében.

A szakmai programot a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) „41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó és II. Békési Kerékpáros-fesztivál” keretében rendezik meg.

A szakmai konferencián előadást tart Marasztó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Infrastruktúra Főosztály Közúti Osztályának tanácsosa; Kiss Csaba, ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára; Berta Tamás, a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozatának vezetője; Sztaniszláv Tamás, a Közlekedésfejlesztési és Koordinációs Központ főtanácsosa; Pausz Ferenc, a GRSP Magyarország Egyesület ügyvezető igazgatója; Gégény István, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakértője; és Gyebnár Péter; a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke. A konferencián lehetőség nyílik az ÉLET ÚTON program keretein belül elindított Szuperbringa program részletesebb megismerésére.
A kerékpáros fesztivállal kapcsolatos további információ a http://www.feta.info.hu/ honlapon áll rendelkezésre.

HÁTTÉR – Szuperbringa program

A Szuperbringa program illeszkedése az ÉLET ÚTON közlekedésre nevelési stratégiájához
Az ÉLET ÚTON program a közlekedésre nevelés és a járművezető képzés és vizsgáztatás egységes rendszerben való szemléletét, a felnőttkori közlekedési információs és tájékoztató, továbbképző munkával egyesíti. Ezáltal a közlekedők ún. élethosszig tartó tanulással a kollektív és egységes szemléletformálást követően a közlekedési rendszer jól felkészült és támogatott szereplőivé válnak.

Az ÉLET ÚTON program legfontosabb alapelve, hogy a törvényi kötelezettség okán állami feladatként megjelenő közlekedésre nevelést és a járművezető képzést egységes rendszerként kezeli. Ez azt jelenti, hogy közlekedésre nevelés alapozza meg a járművezető-képzést illetve a közlekedési rendszer egészét. A közlekedésre nevelésnek így koncepcionálisnak, egyenszilárdságúnak, egyértelműen meghatározottnak kell lennie, miközben az egységes módszertani alapok is kidolgozásra várnak. Az új szemlélet segítséget nyújt az iskoláknak is, mivel az eddigi támogatottságuk kiegészül több intézmény és szakmai szervezet közreműködésével. Az érintett minisztériumok (NFM, BM, NEFMI), mint a program irányítói, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), mint a képzés-vizsgáztatás szakmai tartalmáért és módszertanáért felelős intézmény, az ORFK-OBB a megelőzési tevékenység koordinátora, és a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) pedig, mint tudományos igényességű támogatást, szakmai és módszertani alapként nyújtó szervezet vesz részt a közös munkában. A munka koordinációját a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Titkársága valósítja meg.

A Szuperbringa program egy országos kerékpáros közlekedésbiztonsági program általános iskolások részére és egyike, az ÉLET ÚTON program égisze alatt meghirdetett közlekedésbiztonsági intézkedéseknek. A kampány a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft, az Országos Rendőr Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködésével a Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Titkárságának koordinációja alatt valósul meg.

A Szuperbringa program hatására várhatóan nagymértékben csökkennek a kerékpáros gyermekeket érő balesetek, és a pedagógusok mellett a szülők is jobban odafigyelnek majd gyermekeikre.

 

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes