Kampánynap a vasútátjárós balesetek elkerülésére

Az idén negyedik alkalommal szervezi meg közös biztonsági vasútátjárós kampánynapját a MÁV Zrt. és az ORFK. A 2011. október 13-i akciót a szakemberek a korábbi sikerek fényében azért hirdették meg, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a kiemelten veszélyes vasúti átjárókban különös figyelmet kell szentelni a biztonságos, körültekintő közlekedésnek az áthaladáskor.

Az útátjárós balesetek legfőbb oka az autóvezetők figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése. A leggyakoribb szabálysértések a tavalyi ellenőrzések óta nem változtak: sebességtúllépés az áthajtáskor, illetve a fénysorompó tilos jelzése ellenére vágányokon való áthaladás. A gépjárművezetők negyede nem kapcsolta be biztonsági övét, egytizede pedig szabálytalanul – headset és kihangosítás nélkül – mobiltelefonált vezetés közben. Gyakori jelenség, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A kerékpárosok sokszor kikerülik a leengedett sorompót, a gyalogosok pedig általában nem veszik figyelembe a fény- és a félsorompó jelzéseit. A mostani akcióval a rendőrség és a vasúttársaság emberei ismét a biztonságos, megfontolt közlekedés fontosságára figyelmeztették az autósokat.

vastbiztonsg

A kiválasztott helyszíneken szakemberek ellenőrzik egyebek között a fénysorompók, csapórudak, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, de kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a gépjárművezetők betartják-e a vasúti átjáróban történő közlekedés szabályait, az előírásoknak megfelelően közelítik-e meg az átjárókat, illetve figyelembe veszik-e a fénysorompó és az egyéb biztonsági berendezések tiltó jelzését. A sorompóknál várakozó járművezetők figyelmét felhívják a fokozott balesetveszélyre, egy lehetséges baleset következményeire, továbbá a közlekedési szabályokra.

A mai napon a korábbi gyakorlatnak megfelelően a vasútbiztonsági szakemberek, rendőrök nemcsak a vasúti átjáróban áthaladókat felügyelik, de külön, erre a célra nyomtatott szórólapokkal figyelmeztetik őket arra, hogy a tragédiák megelőzhetőek. A megállított gépjárművezetők, biciklisek és gyalogosok a szórólap hátoldalán található játékos kvízkérdések helyes kitöltésével és a szórólap visszaküldésével – a MÁV Zrt. jóvoltából – értékes nyereményekben, ajándékokban részesülhetnek.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 kilométerenként haladnak át egy-egy vasúti átjárón, amelyből 5807 található a hazai, 160 ezer kilométer hosszú közúti szakaszon. A MÁV Zrt. mindazonáltal egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában. A biztonság fontos tényezői: a járművek műszaki állapota, a vasúti személyzet szakképzettsége és a munkavégzés színvonala. A biztonság a vasúti közlekedés védjegye, a vasúti szolgáltatások legfontosabb minőségi tényezője. A MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatósága 2003-ban fogadta el a Biztonságvédelmi Koncepció és Programot. Ennek keretében tűzték ki célul az EU követelményeinek megfelelő üzembiztonsági rendszer kialakítását; a technológia és az üzembiztonság egységeinek megteremtését; a baleset-megelőzési tevékenység javítását; a kedvező tűzbiztonsági helyzet megőrzését, valamint a veszélyes áruk szállítása során bekövetkezett rendkívüli események számának csökkentését.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes