Kaizen volt, kaizen van, kaizen lesz…

Sokfelé olvasható történeti leírás arról, hogy mikortól kezdte az ipar vagy inkább emberiség alkalmazni a kaizen elveket. Gondoljuk át hát a kérdést..

Bizonyos leírások szerint a kaizen, és a lean a Ford-tól ered illetve a Toyotától. A termelési verseny, a hatékonyságnövelési kényszer szülte azokat az elveket, ami alapján ma is próbálunk talpon maradni.

Vannak, akik azt vallják már a 16. században fellelhetõk nyomai a háborúk okán kiakakult többlettgyártási igényeknek. Itt már olvashatunk szabványosításról, folyamatok optimalizálásáról. A manufaktúrákon, a céheken át jutottunk el oda, hogy ma – talán – optimális gyártási folyamatokat tudhatunk magunkénak, illetve legalábbis tudatosan törekszünk a célok elérésére. Ez nem más, mint egy harc a fennmaradásért, a bennmaradásért a körben. Ha nem tesszük, nõnek a veszteségeink, kiesünk a versenybõl, lemaradunk.

A 16 . században megjelent a sorozatgyártás, a 18. században a szabványosítás, a 19. században már automatizálunk és ügyeltünk a kiesés mértékére. Manapság már kaizen elvek szerint dolgozunk, leanesítünk.

Azonban a történet nem biztos, hogy a 16. századra eredeztethetõ vissza legkorábbra. Nem feledjük, harc mindig is volt a túlélésért az emberiség történetében. Ha jobban belegondolunk harcoltunk egymás ellen, harcoltunk a megélhetésért korábban is. Az eredményességhez a kezdetektõl fogva szükség volt folyamatos fejlõdésre, kaizen-re (csak akkoriban még nem így hívták ezt a tevékenységet).

A cikk részletei ->

- leancenter.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes