Jövőre ismét lejtőre kerülhet a használtautó-piac

Az idei évben még növekszik a Porsche Hungaria használtautó-kereskedelemmel foglalkozó üzletágának felmérése szerint a piac, ám jövőre már ez a szegmens is csökkenni fog Magyarországon.

A használtautó-kereskedelem még 2,1 százalékkal bővült az idei első háromnegyed évben, azonban a szeptemberi visszaesés már előrevetíti, hogy a devizahitel-előtörlesztések és a jogszabályi változások miatt a vevők jobban megfontolják vásárlásaikat, és jövőre már csökkenni fog a magyarországi piacnak ez a szegmense is – állapította meg Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

A Porsche Hungaria használtautó-kereskedelemmel foglalkozó üzletágának felmérése szerint az idei első három negyedévben országszerte 316964 használt autó talált új gazdára a 2010. évi 310433 gépkocsival szemben. Ebből a harmadik negyedévben 108411 darab, míg 2010 ugyanezen időszakában 107640 darab, ami még mindig 0,7 százalékos javulás. Szeptemberben viszont már 6,5 százalékos visszaesés jelentkezett a teljes piacon.

Horváth Zoltán rámutatott: emelkedett a kereskedőknél vásárolt használt autók száma, ez azt jelzi, hogy a minőségi autók iránt van kereslet. Azok a vevők ugyanis, akik az idén már nem gondolkodnak újautó-vásárlásban, de lecserélnék kocsijukat, a fiatal kocsikat keresik. A Weltauto 38 értékesítési pontot számláló országos hálózatában a forgalom egy százalékkal nőtt: 2010-ben 5047, az idén pedig 5121 gépkocsit adott el a hálózat szeptember végéig. 

Horváth Zoltán szerint éves szinten megközelíti a tavalyi forgalmat a piac, a magánszemélyek között folyó adás-vételekkel együtt az idén is 420-430 ezer használt autó cserél gazdát. A márkaigazgató rámutatott: a következő időszakban több jogszabályi változás is befolyásolni fogja a használt autók piacát. Ezek közül az egyik a regisztrációs adó változása, amely a tervezett törvénymódosítás értelmében januártól lesz hatályos, és átlagosan 30 százalékos csökkentést jelent. A legjelentősebb, akár 50 százalékos csökkenés a nagy lökettérfogatú motoroknál várható. 

Ez ösztönözheti a vásárlásokat, és szintén pozitív hatása, hogy megnyílik a lehetőség a jó minőségű használt autók importja előtt, különösen, ha erősödik a forint. Növekedés már most is észlelhető, az év eleje óta a havi mintegy 1500-ról szeptemberre már több mint 3800-ra nőtt a havonta behozott kocsik száma. A márkaigazgató megjegyezte, a Weltauto is megfontolja, hogy érdemes-e importálnia használt autókat. 

Horváth Zoltán rámutatott: magas euróárfolyam mellett viszont az export lendül fel, havonta 800-1000 gépkocsit visznek ki az országból. A fiatal, egy év körülieket Németországba, az idősebbeket Ukrajnába, Szerbiába. A márkaigazgató felhívta a figyelmet, hogy jellemzően a fiatal kocsik mennek ki az országból, és az idősek érkeznek be, ez pedig azzal jár, hogy a hazai gépkocsiállomány értéke csökken. 

Szintén befolyásolja a piacot a gépjármű-átírási illeték növekedése: januártól az illeték akár a korábbi duplájára, háromszorosára is nőhet. A kormány 2012-re 45 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből, 30 százalékkal többet a 2011. évinél. Sok adás-vételt eredményezhet – elsősorban papíron – a cégautóadó növekedése is, jellemzően a kisebb cégeknél lehet arra számítani, hogy magántulajdonba íratják át a járműveket az adó elkerülése érdekében.

Forrás: Mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes