Jóváhagyták az európai közlekedési folyosók finanszírozásának tervét

Megállapodtak a tagállamok közlekedési miniszterei az 50 milliárd eurósra tervezett uniós infrastrukturális alap létrehozását és felhasználását rögzítő jogszabályról.

A Bizottság 2011 júniusában mutatta be a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi keret tervezetét, ebben javaslatot téve az Európai Összekapcsolási Eszköz (CEF)  létrehozására. A testület 50 milliárd eurónyi keretet javasolt az eszköz finanszírozására. A közlekedési szakminiszterek tegnapi, június 7-i luxemburgi ülésükön megállapodtak a pénzalap működési feltételeiről, és néhány ponton pontosították azt, hogy mekkora önerő mellett, mire is lehet majd felhasználni az alapból származó uniós forrásokat.
A transzeurópai közlekedési, energia- és telekommunikációs hálózatok kiépítésére létrejövő pénzalapból végül nemcsak a vasúti, hanem a határkeresztező közúti szakaszokat is lehet majd fejleszteni.
Brüsszel célja a ténylegesen európai léptékű közlekedési, energia- és telekommunikációs hálózatok kiépítése, a testület viszont úgy látta, hogy az eddigi ösztönzők ellenére a tagországok nem törekedtek a határokon átnyúló projektek végrehajtására, csak a saját tagállami beruházásaikra koncentráltak. Az infrastrukturális alapból ezért főként a határokon átnyúló, több országot is érintő beruházásokat támogatná az Európai Unió.
A tervek szerint a javasolt 50 milliárd euróból 31,7 milliárd eurót lehetne fordítani közlekedési fejlesztésre, 9,1 milliárd eurót energia-, és körülbelül ugyanekkora összeget telekommunikációs projektekre. A közlekedési szektor fejlesztésére további 10 milliárd eurót venne el a Bizottság a következő hétéves pénzügyi perspektívában rendelkezésre álló kohéziós alapból. Ezt a javaslatot azonban a tagállamok nem hagyták jóvá.

Forrás. Euvonal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes