Jó évet zárt tavaly a polgári légiközlekedés

Jó évet zárt tavaly a polgári légiközlekedés világszerte: az utasforgalom 5,9 százalékkal nőtt 2010-hez képest, és a teherforgalom is csak 0,7 százalékkal csökkent a globális gazdasági lassulás ellenére – hozta nyilvánosságra szerdán a 240 légitársaságot tömörítő Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA.

A nemzetközi utasforgalom ezen belül 6,9 százalékkal bővült, a nemzetközi teherszállítás 0,6 százalékkal esett vissza.

Csupán december hónapban 5,4 százalékkal nőtt az utasforgalom, és 0,2 százalékkal a teherforgalom a szervezethez tartozó légitársaságoknál.

A személyszállításban az átlagos kihasználtság 78,1 százalék volt tavaly, a 2010-es 78,3 százalék után. A teherszállítás átfogóan 45,9 százalékos kihasználtsággal működött, a 2010-es 48,1 százalékról csökkenve.

Tavaly egész évben a legjobban a latin-amerikai légitársaságok teljesítettek: forgalmuk 10,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor ez volt az egyetlen régió, ahol az utazási kereslet növekedése meghaladta a kapacitások bővülését.

A forgalmi mutatók tekintetében a második helyen az európai társaságok álltak, amelyeknél 9,5 százalék volt a forgalomemelkedés, miközben a szállítási kapacitások kihasználtsága 78,9 százalékra nőtt. A legnagyobb kapacitás-kihasználtsággal – 80,7 százalékkal – az észak-amerikai légitársaságok működtek tavaly.

Az IATA vezérigazgatója, Tony Tyler – aki az idén is nehéz üzleti környezetre számít – a légitársaságokat érintő bürokrácia csökkentése érdekében politikai intézkedéseket sürgetett az eredmények ismertetésekor.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes