Jöhet a dugódíj Budapesten, de csak ha elkészül a 4-es metró

Ma tárgyalt a főváros vezetése a dugódíj bevezetésének előkészítéséről. A szakértői javaslat szerint a Hungária körúton belül szednék a díjat, ami a BKV-jeggyel lenne arányos, bevezetése előtt azonban még meg kell várni az előkészítés alatt álló közösségi közlekedési beruházásokat – írja az Index.

A szakértők egyzónás és többzónás modellt is vizsgáltak: az M0-s gyűrűn, a Hungária körúton és a Nagykörúton belül is kialakítható a behajtási zóna. A javaslat értelmében a Hungária körúton belüli zóna kialakításával csökkenthető legnagyobb mértékben a forgalom és a levegőszennyezés a belső kerületekben, de ez kombinálható más zónahatárok kialakításával is. A behajtási rendszer kialakításának feltétele a jelenleg zajló vagy előkészítés alatt álló közösségi közlekedési beruházások (4-es metró I. ütem, 1-3-as villamos fejlesztése, egyéb villamos projektek) befejezése illetve a zónahatáron kívül kialakítandó P+R parkolók kiépítése és a helyi buszközlekedés fejlesztése.
Az előzetes becslések szerint a kamerarendszerrel működő behajtási zóna kialakítása 39 milliárd forintba kerülne, amely azonban néhány év alatt megtérülne a befolyó díjakból. A javaslat értelmében a behajtási díj a mindenkori BKV-jegy árával állna arányban, amely azonban a gépkocsi környezetvédelmi besorolásától és napszaktól függően is változna. A behajtási rendszer bevételeiből a közösségi és a kerékpáros közlekedés valamint a parkolás fejlesztésére, valamint a BKV működési költségeire fordíthatna az önkormányzat. A kabinet az ülésén arról döntött, hogy kezdődjenek meg az előzetes egyeztetések a kerületi önkormányzatokkal, fővárosi frakciókkal és a szakmai szervezetekkel. A városvezetés ezen tárgyalások után, decemberben tárgyal ismét a személyforgalmi behajtási díj kérdéséről.

További részletek –>

- portfolio.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes