Javulhat-e mostantól a mérlegbeadási fegyelem?

Az új szabályok értelmében már nem úszhatják meg a cégek büntetlenül, ha elbliccelik a mérlegbenyújtást. A szakértői várakozások bizakodók. Válaszadóink az remélik, hogy az elektronikus út, a várhatóan következetes APEH-fellépés elősegíti a cégjegyzék megtisztítását, a transzparenciát, a vállalkozások törvényes működését, ezáltal az üzleti forgalom biztonságát.

Fekete István
A Céginformációs Szolgálat vezetője
Valódi eredmény
„Bizonyára javulhat a fegyelem, az ügyfélmegkeresések alapján is erre következtetünk. Azok a cégek, amelyeknek a mulasztás miatt eddig nem kellett tartaniuk szankciótól, az idén biztosan odafigyelnek, hogy határidőben teljesítsenek. Azok pedig, amelyek szándékosan nem nyújtottak be mérleget, a szankciók hatására előbb-utóbb bekövetkező kényszerfelszámolást »választják«, így olcsóbban szüntethetik meg gazdaságilag amúgy is ellehetetlenült szervezetüket. Valódi eredmény lesz, ha a mulasztókat az APEH-ellenőrzés következtében törlik a cégjegyzékből: reálisabb kép nyerhető a tényleges gazdasági szereplők számáról, a gazdaság valós állapotáról. A sikeres végrehajtás garanciája az együttműködő szervezetek közötti operatív kapcsolat, a megbízható informatikai háttér.”

Csorbai Hajnalka
Az Opten Kft. stratégiai igazgatója
Ésszerű lépés
„Igen erős motiváló tényező az adószám felfüggesztése, majd a cég törlése, ezért mindenképpen jelentős javulást várok a mérlegbeadási fegyelem terén. Az elektronikus bevallás miatt a határidő után szinte azonnal az APEH rendelkezésére állhat a sok ezer »lusta« vállalatot tartalmazó lista. Azok a cégek, amelyek »üzleti titokra« hivatkozva eddig sohasem adták le mérlegüket, sőt akár 100-150 ezer forintos bírságot is hajlandók voltak emiatt kifizetni, most kénytelenek lesznek eleget tenni a jogszabálynak, hiszen a működésüket veszélyeztetnék. Az »alvó« cégek nagymértékű kiiktatását nem várom, hiszen egy nullás mérleget leadó vállalkozás megmenekül adószáma felfüggesztésétől. Szerintem hosszú idő óta talán ez az első ésszerű lépés céginformációs területen.”

Vámosi-Nagy Szabolcs
Az Ernst & Young adószakértője
Preventív hatás
A megszigorodott szabályozás alapján bizonyosra vehető a mérlegbeadási fegyelem erősödése. Ugyanis a szankciók – így az adószám felfüggesztése – gyakorlatilag ellehetetlenítik a hanyag vállalkozást, és ha ez sem téríti törvényes útra, törlik a cégjegyzékből. Nem véletlenül váltak ily súlyossá a büntetések, hiszen tarthatatlan állapot, ha a gazdasági forgalom résztvevői negligálják a törvényt, és tízezerszám, esetenként hosszú éveken át nem tesznek eleget kötelezettségüknek. Úgy gondolom, az új rendelkezések valóban preventív hatásúak, nagymértékben elősegítik az üzleti élet tisztaságát, ám csak akkor váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ha az ellenőrzésre, számonkérésre hivatott szervek következetesen és maradéktalanul ellátják feladataikat.”

Gál Judit
A Cégbírák és Gazdasági Bírák Egyesületének elnöke
Nagy a kockázat
„Vélhetően javulni fog a fegyelem, hiszen a cégek aligha kockáztatják meg, hogy – egyébként bármiféle – konfliktusba keveredjenek az adóhatósággal. Márpedig az új szabályok rendkívül szigorúak, nemcsak egy kellemetlen procedúrát, hanem a lehető legsúlyosabb büntetést, a vállalkozás megszüntetését is kilátásba helyezik mulasztás esetére. A mérlegbenyújtási fegyelem javítása iránti igény nem új keletű. Hoszszú ideig a cégbíróságoktól várta el a közvélemény a renitens vállalkozások kiszűrését, holott ez nem volt a feladatuk. A nagy munkateher miatt és kellő eszköz híján képtelenek is lettek volna kötelezettségük teljesítésére szorítani a több tízezer mulasztó céget. Most, a kötelező elektronikus úttal megteremtődtek a számonkérés és a szankcionálás feltételei.”

Szendrey Silvia
A Joint Venture Szövetség ügyvezető igazgatója
Helyreállítható bizalom
„Az időben megkezdett tájékoztatás eredményeként a vállalkozásokat, illetve a szakembereket nem éri felkészületlenül az új rendszer bevezetése, bár kezdeti nehézségekkel bizonyára számolni kell. Az új eljárás tagvállalataink számára egyszerűbb és praktikusabb, mint a papíralapú. Az a tény, hogy a letétbe helyezett e-beszámoló lényegesen gyorsabb és ingyenes hozzáférést biztosít a cégek mérlegbeszámolóihoz bárki számára, erősíti a transzparenciát, a törvényes működést, és elősegíti a gazdaság szereplői közötti bizalom helyreállítását, ez kiemelkedően fontos a jelenlegi gazdasági környezetben. A benyújtási fegyelem is bizonyára erősödik, hiszen a kötelezettség elmulasztásának a jogkövetkezményei akár a vállalat működését is ellehetetlenítik.”

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes