Javítja a gabonaexport esélyét az orosz gabona-stop

Még a tavalyi 4,4 milliós közepes teljesítményt sem éri el az idei 3,7 millió tonnára becsült magyar búzatermés. A pontos adatokat ma hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal. Az oroszországi rendkívüli aszály, és az annak nyomán keletkezett hatalmas tűzkárok miatt ott terméskiesés keletkezett, nálunk jelentős kiviteli lehetőség nyílt.

A hazai igény változatlan, nagyjából 2,5 millió tonna, vagyis több mint egy millió tonna marad exportra – mondta Pótsa Zsófia. A Gabonaszövetség főtitkára. Hozzátette: a minőségről már megoszlanak a vélemények, de a betakarított búza nagyjából 70 százaléka megfelel a malmi búza paramétereinek. Az esős idő miatt azonban sok a fuzáriumos búza. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor már nem olyan vidám a helyzet. A malmoknak nagyon résen kell lenniük, hogy a felvásárolt gabonában a fuzárium gomba által termelt don toxin ne haladja meg a határértéket. Pillanatnyilag megvan a szükséges 1,3 millió tonna megfelelő minőségű malmi búza. A kérdés csak az, hogy mennyi minőségjavító búzát visznek ki Magyarországról. Ha nő a malmi búza exportja, akkor még gondjai is lehetnek a malmoknak. Ha a takarmány minőségű búzát viszik ki, az nem zavarja a hazai feldolgozó ipart.

Az oroszországi erdő és gabonatüzek miatt az európai gabona piac teljesen felbolydult. Közben Ukrajna, a világ 3. legnagyobb exportőre is jelezte, hogy Oroszországhoz hasonlóan korlátozhatja a gabonakivitelét. Ukrajna tavaly 21,5 millió tonnát exportál, míg az idén aligha tud többet 13 millió tonnánál. Alig három hónapja még az EU-ban is a tavalyinál magasabb termést vártak a szakértők. Ehelyett a 2009-es mennyiséget, vagy annál valamivel kisebbet takaríthattak be. Ehhez még Oroszországból és Ukrajnából is kevesebb érkezik a nemzetközi piacokra. Olyan hírek is szárnyra keltek, hogy Putyin esetleg meghosszabbítja a december végéig szóló gabonakiviteli tilalmat, s ez további, legalább 3 millió tonnás exportkiesést jelenthet.

Júniusban még nem sok esélye volt a magyar termelőknek a búzájukat az európai, észak-afrikai országokban értékesíteni, de ez a helyzet gyökeresen megváltozott – jegyezte meg Pótsa Zsófia. Nem csak a magyar, de az uniós gabonatermelők, sőt a hagyományos piacukról az oroszok miatt kiszorult amerikai farmerek is visszatérhetnek régi vevőikhez.

A magyar búza a megszokott olasz, szlovén és román piacra kerül, ahol főleg javító minőségű magyar búzára van igény. A kereslet és kínálat között kialakult feszültség miatt az árak is vágtába kezdtek. Negyedév alatt tonnánként 30-32 ezer forintról 50 ezer fölé szöktek a felvásárlási árak. Az a gazda, akinek nem vitte el az ár, a belvíz, a jég a termését, jó évet zárhat.

A kukoricát is 48-50 ezer forinton jegyzik tonnánként a tőzsdén, de hogy a tényleges felvásárlási ár mennyi lesz, az a betakarítás után derül majd ki. Előzetes becslések szerint idén 7,4 millió tonna tengeri kerülhet a raktárakba.

Forrás: argoline.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes