Járműértékesítés: 2011. március, 6 százalékos emelkedés

Magyarországon 2011. márciusában összesen 5.803 gépjárművet helyeztek forgalomba, 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az év első három hónapjában 15.111 járművet értékesítettek, ami 17,2 százalékkal haladta meg a 2010 első negyedévit – tájékoztatott a  Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. (Az adatok forrása a DataHouse Kft.)

 

 

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete előrejelzése alapján 2011-ben a 2010. évinél magasabb új gépjármű értékesítési darabszámot vár, annak tudatában, hogy a folyamatban fennakadások, kisebb átmeneti visszaesések lehetnek.

A 2011. márciusi és első negyedévi forgalomba helyezési darabszámok jelzik a pozitív elmozdulást, azonban még messze nem érik el a 2009. évi azonos havi mennyiséget. A folyamat törékenységét mutatja, hogy márciusban a személygépjármű értékesítés előző év márciushoz viszonyított növekedése gyakorlatilag megállt, stagnálást mutat.
A 2011. első negyedévi forgalomba helyezésből még nem lehet az ez évi trend alakulását biztosan előre jelezni, úgy gondolják, hogy az első félév után jön el az ideje az éves előrejelzés újragondolásának. Az óvatosság mellett örömre ad okot, hogy a 2010-es évhez képest a piac pozitív irányba mozdult el az első negyedévben, azonban kiemelik, hogy a százalékos emelkedés örömteli ténye mellett a forgalomba helyezett darabszám továbbra is nagyon messze van attól az értéktől, amely a szakma számára az üzleti stabilitást jelenthetné.

Becsléseik szerint havonta mintegy 7000 személygépkocsi és 1500 kishaszon jármű havi forgalomba helyezése mindenképpen szükséges lenne a hálózatok működéséhez, és a szolgáltatási színvonal magas szinten való megtartásához. Az alacsony értékesítési volumen előrevetítheti a kereskedések számának további csökkenését, amely folyamat a lakosság megfelelő kiszolgálása szempontjából károssá válhat.

Sajnálatosnak tartják, hogy a motorkerékpár piac csökkenése, némi lassulás mellett, nem állt meg. A 125 köbcm-s, maximum 11 kW teljesítményű motorkerékpárok „B" kategóriás személyautó jogosítvánnyal való vezethetősége jelentősen javítani tudná a motorkerékpár piac helyzetét.
A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Ez valószínűleg az európai piacokon tapasztalható gazdasági fellendülésnek is köszönhető. Megfelelő vevőfinanszírozás nélkül nem várható érzékelhető javulás a gépjármű értékesítésben, ezért reméljük, hogy hamarosan a finanszírozási piac is megkezdi a kilábalást és olyan új termékekkel jelentkezik, amelyek a potenciális vevők számára elfogadhatóak és elérhetőek.
Optimizmusra adhat okot a finanszírozásban megjelenő „kis flottakezelés" termék, valamint azok a hírek, amelyek az Euro alapú jelzálog hitelezés felélesztéséről szólnak.

 

 

 

Továbbra is kiemelkedően fontosnak érzik – az abszolút számokban még mindig alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése céljából. Jelenleg az autós szakma szolgáltatói része (javítás és karbantartás) is csökkenő forgalommal néz szembe, amelynek egyik oka a harmadik éve alacsony új gépjármű értékesítés okán kiesett garanciális szerviz munka, valamint az ügyfelek elpártolása a márkaszervizektől, részben a feketegazdaság irányában.

Meggyőződésük, és ezt képviselik a kormányzat, a jogalkotók és a jogalkalmazók felé is, hogy a gazdaság fehérítésével óriási tartalékok szabadulhatnak fel az állam számára az adó-, és járulékbevételek növekedése, az adómorál javulása formájában, míg a gazdasági életben a legálisan működő vállalkozások versenyhátránya csökkenhet, vagy megszűnhet. Az erre vonatkozó javaslataikat részben már megfogalmazva és jogszabályi szinten megírva átadták a kormányzatnak, részben pedig további javaslataink egyeztetés és előkészítés alatt vannak.

 

 

 

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes