Újabb TISPOL közlekedésbiztonsági ellenőrzési akció kezdődött Magyarországon

 

Országszerte az összes sebességmérő készülékével ellenőrzi tegnaptól a rendőrség az autósokat. A TISPOL (azaz az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata = European Traffic Police Network) Operational Group éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation Speed" közlekedésbiztonsági kampány ideje alatt alapvetően a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművekre, valamint a gyorsforgalmi utak leállósávján történő haladással, illetve megállással elkövetett szabályszegésekre koncentrálódik a figyelem.

 

Ennek oka, hogy a sebességtúllépés Magyarországon a legelterjedtebb közlekedési szabályszegés és a halálos, illetve a súlyos sérüléssel járó balesetek fő oka. Évek óta az összes személyi sérüléses közúti baleset mintegy 25-30 százaléka, a halálos kimenetelű baleseteknek pedig mintegy 40 százaléka vezethető vissza a gyorshajtásra.
A TISPOL évente nyolc ellenőrzést tart párhuzamosan a kontinens több országában. Egy-egy alkalommal más-más területre fókuszálnak, így júniusban az alkohol, illetve kábítószer hatása alatt álló vezetőket igyekeztek kiszűrni. Következő akcióik során a biztonsági öv használatát, a teherautókat, illetve a sebességhatárok betartását is fokozottan vizsgálják.

A 2010. évre vonatkozó ellenőrzési terv alapján a szervezetet képező 26 tagállam rendőrei évente két alkalommal ellenőrzik a megengedett sebességre vonatkozó előírások betartását. Ennek oka, hogy a gyorshajtás az első számú "közúti gyilkosa" az európai utaknak, a közlekedési tragédiák leggyakrabban ugyanis sebességtúllépés miatt következnek be. Csak az elmúlt évben mintegy 35.000-en vesztették életüket az EU területén, s a halálesetek mintegy 20-25 %-ának a hátterében a gyorshajtás áll. 

Mi a TISPOL?

A TISPOL az EU Bizottság kezdeményezését követően 1996-ban jött létre. Tevékenységének egyik legjelentősebb, de mindenképpen legreprezentatívabb, a közlekedők legszélesebb körét érintő tevékenysége a nemzetközi közlekedésrendészeti akciók szervezése és végrehajtása.

A közúti ellenőrzéseket – évente általában kilenc alkalommal, a TISPOL Operational Group éves munkaterve alapján – a tagállamok rendőri szervei egy időben, s azonos céllal hajtják végre. Az ellenőrzések alapvetően az olyan nem kívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, melyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain.
Az első TISPOL ellenőrzést („Mermaid", azaz „Sellő" néven) a nehéz-tehergépjárművek ellenőrzésére 1999-ben hajtották végre, akkoriban még csak 7 ország közreműködésével. 2000-ben a „Mermaid" akció már európai szintű volt, majd az ellenőrzések szervezésére hivatott Operational Group életre hívását követően az ellenőrzési területek is kibővültek. A 2002. évtől alkohol, drog és autóbusz ellenőrzéseket, 2003-tól pedig sebesség és biztonsági öv kampányokat is szerveznek.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes