Újabb fejlesztések indulnak Záhony térségében

Amint lezárulnak a közbeszerzési eljárások, megkezdődhetnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye észak-keleti szegletében, Fényeslitke és Komoró térségében tervezett intermodális közforgalmú ipari-logisztikai terület kivitelezési munkálatai.

A projekt európai uniós támogatási szerződését július 27-én írták alá Fényeslitkén. Ezzel párhuzamosan jelentős közútfejlesztési beruházások is elindultak a térségben, szintén EU-támogatással. Valamennyi hasonló, itt megvalósuló infrastrukturális fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy összesen csaknem 25,6 milliárd forintos uniós beruházással 2012 nyarára az EU keleti határának egyik legfontosabb vasúti-logisztikai csomópontjává váljon a záhonyi térség.
Záhony és térségének földrajzi helyzete és infrastrukturális adottságai európai uniós viszonylatban is egyedülállóak. A térség kiépített vasúti kapcsolattal rendelkezik Ukrajna és Oroszország irányába, és adott az alapinfrastruktúra ahhoz, hogy az európai uniós szabványnál szélesebb nyomtávú ukrán és orosz vasúthálózatból érkező szállítmányokat áttegyék a keskenyebb európai nyomtávú vasúthálózatra. Mivel Záhony az egyik fő európai közlekedési folyosó, az úgynevezett V. korridor része, az EU egészének is kiemelten fontosak az itteni fejlesztések.
A szakemberek szerint a záhonyi térségben meglévő, az ukrán hálózathoz csatlakozó vasúti infrastruktúra felújításával éves szinten a jelenlegi 5,3 millió tonnáról 8,5 millió tonnára nőhet a térség teljes áruforgalma. Ennek az árumennyiségnek a kezelése, a vasútról vasútra, illetve a vasútról közútra és a közútról vasútra rakodása, valamint lehetőleg minél nagyobb mértékben az itteni feldolgozása számottevő feladatot jelent a térségben már megtelepült és az ezután megtelepülő vállalkozásoknak. Becslések szerint a záhonyi térség 16 településén meginduló beruházások rövid időn belül mintegy 1200 munkanélkülinek teremtenek álláslehetőséget és összességében 3400 munkahely megteremtéséhez, illetve megtartásához járulnak hozzá a ma még jelentős mértékű munka¬nélküliséggel sújtotta térségben.
A záhonyi „megaprogram" egyik első nagy beruházásaként hamarosan elkezdődhetnek a Fényeslitke és Komoró térségében tervezett intermodális – vagyis a különböző szállítási módok közti átjárhatóságot és csatlakozást biztosító – közforgalmú ipari-logisztikai terület kialakításának munkálatai. Az összesen valamivel több mint 3,5 milliárd forintos költséggel és csaknem 1,8 milliárd forintos európai uniós támogatással 2010 júliusára megvalósuló beruházás részeként mindkét településen jelentős vasúti korszerűsítési munkálatok veszik kezdetüket, az ipari-logisztikai területen pedig kiépítik a szükséges közműveket – vagyis a teljes víziközmű-hálózatot, a belső elektromos hálózatot és a belső úthálózatot.

A cikk részletei –>

- mavcargo.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes