Jó tanácsok a télen útnak indulóknak

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a téli időjárási viszonyok fokozott figyelmet igényelnek az utakon. Mivel a havas, síkos utakon sokkal nagyobb a csúszás- és a balesetveszély, a gépjárművezetők a téli időszakban a következő szabályokat fokozottan tartsák be:

- Mindig a látási- és útviszonynak megfelelő sebességet válasszon, szükség esetén csökkentse sebességét!
- Használjon téli gumit (hegyvidéken hólánc bekészítése is ajánlott).
- Tartása be a követési távolságot!
- Csak műszakilag megfelelően felkészített gépjárművel induljon el!
- Hosszabb utazás előtt tankolja tele a gépjárművet, hogy elakadás vagy hosszabb várakozás esetén is legyen fűtés az autóban.
- Konvojban haladó, hó eltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket tilos megelőzni. Az ilyen gépjárművek mögött a követési távolságot fokozott óvatossággal kell megválasztani.
- Ónos esőben lehetőleg ne induljon el.
- Indulás előtt figyelje az időjárás jelentéseket, a közlekedési híreket és az Autópálya Információkat.

Kérjük, indulás előtt az aktuális időjárási és közlekedési helyzetképről érdeklődjön az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

• Telefonon: 06/40/40-50-60 (kék szám)
• SMS-ben: +36 70 777 4636, melyre a kiválasztott autópálya kódját kell elküldeni (M0, M1, M3, M30, M35, M7) szöveges üzenet formájában
• Útközben: az autópályákon telepített VJT kijelzők (Változtatható Jelzésképű Tábla) segítenek a tájékozódásban.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a biztonságos közlekedés fenntartása szélsőséges időjárási körülmények között is. Ennek érdekében rendszeres útellenőrzéseket tart, folyamatos az ügyeleti szolgálat, a felmerülő akadályokat pedig megfelelő gép- és eszközparkkal hárítja el a lehető legrövidebb időn belül. A síkosság elleni védekezést az észleléstől számítva 0,5-1 órán belül megkezdi, de figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, eseményt megelőző só-szórást végez.

Az ÁAK Zrt. nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre is, ezért azokon a területeken, ahol nincs erdő, ideiglenes hófogó rácsok helyez ki.

forrás: autopalya.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes