Új Ikarust állítottak forgalomba Egerben

Egerben állítottak forgalomba hétfőn Magyarországon elsőként egy olyan Ikarus buszt, amelyet a világ legmodernebb, a német ZF által gyártott "Ecolife" automata váltóval szereltek fel.

A "V 134" típusjelű alacsony padlós, közel 50 millió forint értékű,  109 utas szállítására alkalmas járművet a Magyar Autóbuszgyártó (MA) Kft. az Ikarus márkanév tulajdonosa készítette.

Mint a próbaút alkalmával Liptai Árpád az MA képviselője elmondta: a belföldi jogi személyek által birtokolt 85 munkást foglalkoztató társaság 2009 szeptembere óta eddig 75 magyar tervezésű és kivitelezésű autóbuszt gyártott Budapesten. Emellett foglalkoznak a régebbi Ikarus típusok felújításával is.

Eddig valamennyi terméküket belföldön értékesítették, ugyanakkor céljaik között szerepel a volt Szovjetunió, illetve a Közel-kelet piacainak meghódítása.

Az elmúlt évi árbevétel elérte az 1,7 milliárd forintot – mondta Liptai Árpád.

A ZF, amely a világ legnagyobb hajtástechnológiai konszernje egyébként gyártó üzemet és fejlesztő részleget működtet Egerben. Ugyanakkor a buszba beépített sebességváltó, illetve a szintén ZF típusú futómű és kormánymű Németországban készült.

A három éves tesztelést követően sorozatban gyártott 6 fokozatú elektrohidraulikus vezérlésű váltó alacsonyabb fogyasztást eredményez. Ugyanakkor hidraulikus fékje segítségével szinte teljesen kiiktatható a hagyományos fék használata.

A járművet a helyközi közlekedés mellett az egri tömegközlekedést is működtető Agria Volán Zrt. üzemelteti.

Mint azt Kelemen Imre a cég vezérigazgatója elmondta: a 600 embert foglalkoztató társaság összesen 192 autóbuszt üzemeltet. Éves árbevételük eléri a 3,7 milliárd forintot.

A cég járművein naponta, mintegy 90 ezren utaznak – mondta a cégvezető.

A próbaút zárásaképpen együttműködési megállapodást írt alá a helyi közösségi közlekedés fejlesztése érdekében Habis László Eger polgármestere (Fidesz) és Kelemen Imre.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes