Ipari termelői árak, 2009. július

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. júliusban az előző havihoz viszonyítva 1,3%-kal, a 2008. júliusival összehasonlítva 0,4%-kal mérséklődtek. Az ipari exportértékesítés árai a 2009. júniusinál 1,6%-kal alacsonyabbak, a tavaly ilyenkorinál 10,4%-kal magasabbak voltak.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 1,5%-kal csökkentek, egy év alatt 6,0%-kal nőttek.
Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva – a júniusi kismértékű emelkedés után – júliusban 1,3%-kal mérséklődtek.
A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2009 júliusában 1,1%-kal maradtak el a júniusitól. A kőolaj-feldolgozásban – az elmúlt havi, 10%-ot meghaladó áremelkedés után – a földgáz világpiaci áresésének hatására jelentős árcsökkenés (6,5%) következett be. 1%-kal mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban, növekedtek viszont a vegyianyag-, -termék-gyártásban (2,3%), a gyógyszeriparban (0,5%), valamint az egyéb feldolgozóipari termékek gyártása és javítási szolgáltatásban (0,4%). Az élelmiszeriparban, illetve a gumi-, műanyag- és építőanyagiparban 0,1%-kal csökkentek (azaz ténylegesen nem változtak), a többi feldolgozóipari ágazatban 0,2% és 0,7% között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai júliusban 1,7%-kal alacsonyabbak voltak a júniusinál. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai gyakorlatilag nem változtak (0,1%-kal csökkentek).
12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben a járműgyártás (5,6%), az egyéb feldolgozóipar és javítás (3,8%), valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipari (3,4%) ágazatokban emelkedtek az árak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban 1,1%-os árnövekedés jelentkezett. A 2008. júliusihoz viszonyítva 17,2%-os árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (2,0%), valamint a textil- és bőriparban (1,4%). A vegyianyag-, -termék-gyártás árai 0,1%-kal csökkentek. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,6% és 3,0% között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 1,7%-kal estek vissza az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,6%-kal, a víztermelés, -kezelés, -ellátás árai a júniusival megegyező mértékben, 8,0%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 júliusában az előző hónaphoz képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,7%-os, a beruházási javaknál 0,4%-os árcsökkenés mutatkozott. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban az árak csekély mértékben, 0,1%-kal mérséklődtek. Az előző év azonos hónapjához mérten a beruházási javak gyártásánál 3,2%-kal, a fogyasztási cikkek esetében 2,5%-kal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban pedig 1,9%-kal mérséklődtek az árak.
Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2009. júliusban tovább csökkentek (1,6%), 12 havi összehasonlításban 10,4%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 3,0%- kal, a dollárhoz képest 3,5%-kal erősödött – a 2008. júliusival összevetve az euróhoz mérten 17,3%-kal, a dollárhoz viszonyítva 31,4%-kal gyengült.
Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2009. júliusi alakulásáról szóló Eurostatsajtóközlemény 2009. szeptember 2-án (szerdán) jelenik meg.

A cikk részletei –>

- ksh.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes