Ipari parkok a növekedésért

Az IPE kezdeményezi, hogy a kormány az ipari teljesítmény harmadát adó ipari parkok lehetőségeit a gazdaság növelése, a foglalkoztatottság javítása érdekében a lehető legnagyobb mértékben használja ki.

 

Az IPE – Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület Elnöksége 2011. szeptember 15-én áttekintette az ipari parkok helyzetét, s megfogalmazta a legfontosabb időszerű tennivalókat. – Valamennyi ipari park – és a kormányzat – evidens érdeke, hogy az ipari teljesítmény harmadát adó parkokban rejlő lehetőségeket a gazdaság dinamizálására, valamint a foglalkoztatás növelése érdekében minél jobban kiaknázzuk. Ennek szellemében az IPE kezdeményezi – a többi, ipari parkokkal foglalkozó egyesülettel közös előkészület után –, hogy a kormányzat tűzze napirendjére és határozzon az ipari parkok EU-konform szervezeti tagolásának kialakításáról (ipari-, tudományos-, technológiai-, logisztikai, stb. parkok).

.

Fontosnak tartják, hogy ezen parktípusok ösztönző rendszeréről szülessen döntés, különösen támogatva a magas hozzáadott értéket produkáló parkokat. Ugyancsak sürgető az a feladat, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a parkok segítsék a helyi kezdeményezések – döntően mezőgazdasági karakterű munkák – infrastrukturális hátterének kiépítését (a szállítmányozás, a raktározás, az egyszerűbb feldolgozási technológiák, stb. feltételeinek megvalósítását), s ezzel a foglalkoztatás bővítését. – A feladatok előmozdításához szükség van egy olyan áttekintő információs rendszerre, amely a parkok fejlesztését, kapcsolataik kibővítését, a tőkebevonás növelését tervezhetővé és – pályázatokon keresztül – fokozottan ösztönözhetővé teszi.

Az Egyesület ezért – a partnerszervezetekkel együttműködve – egyszerű kérdőívvel keresi meg a parkokat, hogy a válaszok alapján a konkrét tennivalók regionálisan is, szakmai megközelítésben is megfogalmazhatók legyenek, a parkokba települt mintegy 3.700 cég versenyképességi lehetőségei javuljanak.

Az IPE – a fenti célok elérése érdekében, a szakterület egyesületeivel együttműködve – javaslattal kíván élni egy olyan szabályozási rendszer kidolgozására, amely a parkok menedzser-szervezetei, valamint a betelepült vállalkozások közötti kapcsolatok jogszabályi kereteit (jogok, kötelezettségek, eljárásrend, stb.) határozza meg. Kívánatosnak tartja az Egyesület, hogy a feladat végrehajtására egy szakértői munkabizottság kapjon a kormányzattól felkérést, melynek munkájához az IPE készségesen hozzá kíván járulni.

forrás: tranzitonline.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes