Ipari park lesz a szolnoki papírgyárból

ermelését az alapanyagok és az energia árának emelkedése miatt állította le közel két éve a Mondi Szolnok Zrt. A vállalat többségi tulajdonrészét az anyavállalattól megvásárló igazgatósági elnök ipari és logisztikai parkot hoz létre a húszhektáros területen.

A termelés 2008-as leállítása után a gépek és berendezések leszerelését követően a Mondi Szolnok Zrt. eladta egykori papírgyárának többségi részvénypakettjét Ferencz Gábornak, az igazgatóság elnökének. Az irodai papírokat gyártó üzem bezárásához nagymértékben hozzájárult, hogy Szolnokon nem integrált papírgyár működött, nem rendelkezett saját cellulózgyártással, így ezen alapanyag árának drasztikus emelkedését nem tudta kigazdálkodni a vállalat, és ezt még tetézték a magas energiaárak – mondta lapunknak Ferencz Gábor.

A cellulóz és az energia beszerzése a teljes önköltség 65-70 százalékát tette ki. Nem alakult kedvezően a piaci helyzet sem, az irodai papírtermékek iránti kereslet növekedése alábbhagyott, a stagnáló piacra pedig nagy számban érkeztek az Európában megjelenő távol-keleti, kínai gyártók termékei, túlkínálatot és a végtermékek árának csökkenését előidézve. Cellulóz iránti keresletük az alapanyag árának további emelkedését hozta. E tényezőket nem tudta kompenzálni a termékei 70 százalékát exportáló üzem aránylag kis hozzáadott értékű tevékenysége során. Jó minőségű irodai papírt Magyarországon csak importcellulózból lehet előállítani, ez azonban lehetetlenné vált – tette hozzá Ferencz. Hazánkban a Mondi gyárának bezárásával gyakorlatilag megszűnt az irodai papírok előállítása, az említett okok miatt más gyártók sem tudnak versenyképesen működni. A 2008-ban leállított gyár kapacitása 140 ezer tonna volt, a szintén a Mondi érdekeltségébe tartozó, 1995-ben értékesített dunaújvárosi finompapírgyáré pedig 90 ezer. A termelés leállítását követően 4-5 hónapig folytak tárgyalások szakmai befektetőkkel, azonban a gazdasági válság és az általános papírpiaci helyzet következtében elálltak a gyár megvásárlásától. Az üzem bezárása két évvel ezelőtt mintegy 250 dolgozót érintett, az anyacég törvényi kötelezettségén kívül nyolchavi bérnek megfelelő összeggel egészítette ki a végkielégítéseket, így az egykori munkavállalók többsége 11-16 havi fizetéssel távozhatott. Az igazgatósági elnök szerint 80 százalékuk el tudott helyezkedni Szolnokon és környékén, egy, a városban induló, más profilú papírgyár például mintegy harminc főnek biztosíthat munkát a közeljövőben. A

Finnországban készült, 1985-ben üzembe állított papírgyártó gépet Kínában értékesítették, így a közel 20 hektáros gyártelepen jelentő ingatlanvagyona maradt a cégnek, irodákkal, raktárakkal, szerelőműhelyekkel, kiépített infrastruktúrával. Ezt a jövőben logisztikai és ipari parkként hasznosítaná a tulajdonos. Ferencz a Mondi Szolnok részvényeinek 60 százalékát vásárolta meg az anyacégtől, év végéig pedig opciós jogot szerzett a teljes részvénycsomag megvételére.

A társaság tehát működik tovább, az új tevékenységi kör miatt új néven, május elsejétől AC-DC Ipari Park Zrt. néven. A leendő bérlőkkel már folynak a tárgyalások, Ferencz szerint logisztikai, raktározási, autóiparban érdekelt összeszerelő tevékenységet végző vállalatok érdeklődnek a park iránt. Az elnök elképzelhetőnek tartja, hogy három éven belül ismét 200 fölé emelkedik a területen foglalkoztatottak száma.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes