Ipari ingatlanok világszerte

Egy váratlan fogyasztói keresletcsökkenést követően a kereskedelmi ipari területek bérleti díjai átlagosan 5,5 százalékkal csökkentek 2009-ben. A C&W kutatása szerint 15 éve most először, a világ összes táján csökkentek a bérleti díjak.

A londoni Heathrow reptér a világ legdrágább ipari ingatlan helyszíne, melyet Tokió és Hong Kong követ.
• A legnagyobb bérleti díj csökkenés az Ázsia/Csendes-óceáni térségben történt, Dél-Amerika bizonyult a legrugalmasabb régiónak.

Az ipari ingatlanok bérleti díja a gazdasági teljesítmény legfőbb mutatója, mely szorosan kapcsolódik a gyártás és a fogyasztás iránti kereslethez. Bár 2009-ben jelentős csökkenés történt, mutatkoztak jelek, melyek az értékek stabilizálódását sejttették az év végére. A Cushman & Wakefield szakemberei a bérleti díjak növekedésére számítanak az év vége felé, melyet leginkább a globális export gyors fellendülése idéz elő.

A világ 49 legdrágább ipari ingatlan helyszíneinek rangsorolásában továbbra is a londoni Heathrow repülőtér körüli terület a legdrágább, 200 euró/m2 éves összes bérlői költséggel, mely egyharmaddal múlja felül Tokiót, ahol az összes bérlői költség évente átlagban 152 euró/m2. A harmadik helyen Hong Kong áll 146 euró/m2 átlag éves összes bérlői költséggel.

Csupán néhány lokáció van a világon, ahol növekedtek a bérleti díjak, leginkább az elsődleges kínálat hiánya illetve a logisztikai területek rugalmas kondíciói hatására. Két indiai lokáció a Delhii Gurgaon és a Punei Chakan mutatták a legjelentősebb bérleti díj növekedést 16,7 valamint 15,4 százalékot.

Az európai ipari ingatlanok bérleti díjainak teljesítménye ellentétesen alakult, Nyugat-Európában csupán 3 százalékos csökkenéssel, valamint Közép-Kelet Európában, ahol 12 százalékos csökkenést mértek az év során. A balti államokban, Lettországban, Litvániában és Észtországban egyaránt több mint 30 százalékkal csökkentek a bérleti díjak, míg a nagyobb, gyártóiparral rendelkező országokban, mint Oroszország és Ukrajna csak 21 és 22 százalékkal csökkentek a bérleti díjak.A bérleti díjak Nyugat-Európán belül Írországban csökkentek a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal.

A bérleti díjak Dél-Amerikában bizonyultak a legrugalmasabbnak, mivel itt mindössze 0.1 százalékos csökkenés történt. A kulcsfontosságú területeken, a brazíliai São Paulo és Rio de Janeiro bérleti díjaiban emelkedés is mutatkozott. Ez a két város jelenleg a második és harmadik legdrágább lokáció az amerikai régióban. Amerikában az első helyet jelenleg, 7 százalékos növekedésnek köszönhetően, Ottawa (Kanada) foglalja el, 91 euró éves négyzetméterenkénti összes bérlői költséggel, ezzel átvéve a San Franciscó-i félsziget korábbi helyét, mely egy 8 százalékos visszaesés következtében az 5. helyre csúszott vissza.

A legnagyobb visszaesés az ázsiai régióban történt, ahol összesen 6,4 százalékos bérleti díj csökkenés volt megfigyelhető. A legnagyobb bérleti díj visszaesések Ausztráliában és Szingapúrban mutatkoztak, egyenként 17 és 16 százalékos csökkenéssel. A tavalyi év 13 százalékos bérleti díj visszaesésének ellenére továbbra is Tokió maradt a régió legdrágább lokációja. A régió elsődleges mozgatórugói, India és Kína, melyek bérleti díjai egyaránt 8 százalékkal csökkentek tavaly, melyet főként az export kereslet és a gyártási hozam visszaesése okozott. Ezzel ellentétben Indonéziában, Malajziában és a Fülöp Szigeteken egyaránt 3, 6 és 8 százalékos bérleti díj emelkedés történt, ami főként a prémium kategóriás ingatlanok hiányának köszönhető.

Barrie David, a Cushman & Wakefield londoni irodájának piackutatója hozzáfűzte: „Az export, valamint a gyártás fellendülése 2009 végén keresletnövekedést eredményezett, és a következő hónapokban az aktivitás fellendülése várható. Valóban sokkal jobbak a kilátások 2010-re, mivel a hosszú távú globális bérleti díj növekedés magában hordozza a nemzetközi gazdaság hasonló, általános javulását az év végére."

Forgách Emese a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlan tanácsadója hozzáfűzte: „Az ipari ingatlanpiac tavaly két kiemelkedő eredményt hozott: eddig soha nem látott magasságokba szökő üresedést, mely az év közepére elérte a 22,34 százalékot és hatása bérleti díj csökkenéshez vezetett,  és az utolsó negyedévben rekord mennyiségű, 194,000 négyzetméter bérbeadást, melynek több mint 65 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki."

Tarró Emília a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlan tanácsadója hozzáfűzte: „Mivel a közeljövőben spekulatív, új építések nem várhatóak, az üresedési ráta fokozatos csökkenésére számítunk. A 2010-es év a bérleti díjakat illetően a stagnálás éve lesz. Az üres területek folyamatos csökkenésével a 2011-es évben a bérleti díjak enyhe növekedése várható."

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes