Ipari ingatlanok világszerte 2011

A C&W által március 8.-án publikált “Ipari ingatlanok világszerte 2011” kutatatás szerint az ázsiai ipari ingatlanok bérleti díjai több mint 5 százalékkal emelkedtek a tavalyi évben, míg a világ többi országában főként a bérlői piac romlása volt jellemző.

A bérleti díjak átlagosan 1,2 százalékkal csökkentek világszerte. Hasonló mértékű visszaesés volt jellemző Amerikában és az EMEA régióban egyaránt.
A tanulmány alapján – mely a bérleti díjak és bérlői költségek változásait elemzi 53 országban- elmondható, hogy Jakarta, Peking és Szingapúr nagyon jó teljesítményt nyújtottak 2010-ben. A világ legdrágább ipari ingatlan helyszíneinek rangsorolásában Szingapúr a tizenkilencedik helyről a negyedik helyre ugrott előre, a bérleti díjak 14,9 százalékos növekedésének köszönhetően. A bérleti díjak az indonéziai Jakarta és peremterületei esetében 21,7 százalékkal, míg Pekingben 17,5 százalékkal emelkedtek.
A londoni Heathrow repülőtér körüli terület tíz év után is megőrizte vezető pozícióját a 235 €/m2 éves összes bérlői költséggel. Tokió a rangsor második helyén maradt (183 €/ m2/év) és Genf (164 €/ m2/év) a tavalyi negyedikről a harmadik helyre lépett előre.

Karen Thomas, Partner, a Cushman & Wakefield nemzetközi logisztikai és ipari ingatlanok bérbeadásáért felelős munkatársa a következőket nyilatkozta: “A Heathrow reptér körüli terület állandó sikere főként a stratégiai elhelyezkedésének és nemzetközi utasforgalmának, valamint a szállítmányozás területén betöltött szerepének köszönhető. Mivel az idén nem várhatóak nagyobb fejlesztések, így amint a már meglévő területek bérbeadásra kerülnek, a minőségi ingatlanok kínálata 2011-ben tovább csökken. Számos bérlőnek előbérleti szerződést kell majd kötnie annak érdekében, hogy megfelelő területet és lokációt biztosítson cége számára.”

Toby Dodd, a Cushman & Wakefield szingapúri irodájának ügyvezető igazgatója a következőket fűzte hozzá: „Szingapúr a tizenkilencedik helyről a negyedik helyre történő előrelépése fejlődésnek tekinthető.  2009-ben a válság következtében az ipari ingatlanok bérleti díjai a 2008-as ötödik helyről a tizenkilencedikre estek vissza. A javulást főleg a gyártó szektor fellendülése hozta, mivel a gyárak piaci részesedésük növelésével vezető szerepet akarnak betölteni a gazdasági fellendülésben.  Más szektorból is megjelenik a piacon a gyártócsarnokok iránti kereslet, így például a kiskereskedők az ipari ingatlanokban kiváló lehetőséget látnak arra, hogy egyes gyártási funkció beiktatásával költséget csökkentsenek.”

„Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb elsőrangú ipari ingatlan újból aktivitást mutat.” – tette hozzá Jim Dieter, a Cushman & Wakefield Egyesült Államok ipari ingatlanokkal foglalkozó üzletágának alelnöke. „Ez főként arra vezethető vissza, hogy a termelési hozamok pozitív eredményeket mutatnak; Észak-Amerika import és export tevékenysége évről évre jelentősen növekszik; valamint a bérleti díjak a legtöbb piacon stabilizálódtak – csak néhány piac mutat kisebb fellendülést a négy évig tartó csökkenést vagy stagnáló alacsony szintet követően.”

„Az új fejlesztések csekély mértéke alacsony szinten tartja a bérleti díjakat, ami elősegíti a már átadott ingatlanok piaci hasznosítását.”- folytatta Jim Dieter – „A vállalatok átrendezik meglévő készleteiket és sokak megtakarításokat eszközölnek jövőbeni növekedésük érdekében. Mindent összevetve a nemzetközi ipari ingatlanpiacot óvatos magabiztosság jellemzi.”

Barrie David, a Cushman & Wakefield londoni irodájának piackutatója hozzáfűzte „Az adatok megerősítik az ázsiai lokációk hosszú távú jelenlétét a rangsor elején. Tokió és Hong Kong mára a világ legdrágább ipari ingatlan lokációi közé tartoznak, emellett a világ tíz leggyorsabban fejlődő helyszínéből hét Ázsiában található.  Ez erős ellentétben áll a 10-15 évvel ezelőtti helyzettel és rámutat az ázsiai piacok elmúlt pár évben bekövetkezett gyors növekedésére és fejlődésére.”

forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes