Ipar, 2009. július

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 júliusában 19,4%-kal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az év első hét hónapjában 22,1%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 0,7%-kal csökkent.

A kereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 2009 első hét hónapjában 25,2, júliusban 19,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A júliusi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 30,7%-kal alacsonyabb volt az előző év júliusinál. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari export közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene kisebb mértékben, 7,3%-kal csökkent.
A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hét hónapjában 15,4, júliusban 17,2%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze. Az ipar január–júliusi belföldi értékesítése 12,3, a júliusi 15,8%-kal csökkent a 2008. azonos időszakihoz képest. 2009 júliusában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 19,7%-kal visszaesett, a csekély súlyú bányászaté – a földgázkitermelés növekedésének köszönhetően – 14,5%-kal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 14,9%-kal alacsonyabb volt, mint 2008 júliusában, elsősorban a gazdasági válsággal összefüggően lecsökkent energiaigény miatt.
Júliusban a feldolgozóipar minden alágában mérséklődés figyelhető meg. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 46,7%-kal feldolgozóipari termelés 6%-át adó fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól. Az alágon belül a leginkább – előző évi termelésének negyedére – a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása esett vissza. A feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása is számottevően, 30,2%-kal csökkent, az iparági kereslet erőteljes visszaesése miatt. A feldolgozóipari termelés közel egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12%-kal alacsonyabb volt. Az alág előző havinál jobb teljesítménye elsősorban azzal függ össze, hogy az elektronikus fogyasztási cikkek értékesítése kedvezőbben alakult, mint az előző év azonos időszakában. A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés közel egyhetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5%-kal mérséklődött. Kisebb mértékű volumencsökkenést regisztráltunk a csekélyebb súlyú gyógyszergyártásban (4,3%), valamint az egyéb feldolgozóiparban (1,6%) is.
2009 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 26%-kal visszaesett 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 25,1%-kal, az új belföldi rendelések ennél nagyobb mértékben, 30,7%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 20,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

A cikk részletei –>

- ksh.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes