Interjú Friedrich Macherral, a Rail Cargo Austria vezetőjével

 

 

 

 

 

Az egész logisztikai ágazathoz hasonlóan a vasúti árufuvarozást is nagymértékben sújtotta a gazdasági válság. Friedrich Macher interjúnkban arról számol be, hogy ennek ellenére miért válnak egyre fontosabbá az ökológiai logisztikai megoldások, és milyen lehetőségek nyílnak ezen a téren a kis- és középvállalkozások részére.

A gazdasági válság különösen súlyosan érintette a logisztikai ágazatot. Mennyire érezte ennek hatását a Rail Cargo Austria?

Természetesen mi sem tudtuk elkerülni a válság hatását, de értékesítési árbevételünk mindössze, csak 13%-kal csökkent, ami az európai vasutak között a legjobb eredmény. A 2009. év 3%-os vesztesége szintén a legkisebb mértékű az európai vasutak 6%-60%-os veszteségével összehasonlítva. Feladatainkat tehát jól megoldottuk.
Hogyan tudnak majd kijutni a válságból?

Sikerült javítanunk relatív piaci részesedésünket a többi versenytárssal szemben, valamint korlátozott mértékben új üzleteket szereztünk. Új strukturális és innovációs projektjeinkkel megfelelően felkészültünk a 2010-es évre. Idetartoznak a környezetbarát logisztikai stratégiák, amelyekben a vasúti fuvarozás szolgáltatásait ökológiai faktorok köré csoportosítjuk. Így a szolgáltatás versenyképes a közúti fuvarozással szemben, és lehetővé teszi az ökológiai célok megvalósítását.

Nagyobb igény mutatkozik az ökológiai megoldásokra?

Igen, elsősorban a nagy hazai és nemzetközi vállalatok részéről, amelyeknél fontos szerepet játszik a vállalati társadalmi felelősségvállalás és az ökológiai mérleg. A darabáru-fuvarozásban már most tájékoztatni tudjuk ügyfeleinket arról, hogy az egyes fuvarokhoz mekkora CO2-kibocsátás kapcsolódik, és hamarosan többi szolgáltatásunkra vonatkozóan is meg tudjuk tenni ugyanezt.

Mennyi CO2-megtakarítást jelent a vasút a közúttal szemben?

A vasúti fuvarozás 16-szor kevesebb CO2-kibocsátást eredményez, mint a közúti.

A gazdasági válság jelentősebb mértékben terelte a vasútra a forgalmat?

Ausztriában a fuvarozás 30%-a vasúton zajlik, az európai átlag 10%. Éveken keresztül emelkedett az arány, azonban a kelet-európai közúti fuvarozók dömpingárai a válság alatt ismét vonzóbbá tették a közúti fuvarozást a tranzitforgalmak esetében. Azon dolgozunk, hogy felzárkózzunk, és ügyfeleinknek versenyképes ajánlatokat tegyünk anélkül, hogy gazdaságilag ártsunk magunknak.

Hogy néz ki egy ilyen ajánlat?

Az ajánlatadáshoz elemezzük a vállalat teljes logisztikai rendszerét a nyersanyagok beszállításától a késztermékek kiszállításáig. Megnézzük, hogy mely területeken választhatók ökológiai szempontból jobb megoldások. Ez adott esetben átrendezheti a vállalat folyamatait annak érdekében, hogy strukturáltabban működjön. Ehhez járul még az ökológiai hatás.

Érdekes egyáltalán a vasúti fuvarozás a kis- és középvállalatok számára?

Különböző üzletágainkban kis- és középvállalatok részére is tudunk szolgáltatást nyújtani. A Kontraktlogistik üzletág, amelynek feladata a raktárkezelés, a megrendelések összeállítása, komissiózás és disztribúció, piacvezető Ausztriában. Ez a szolgáltatás szűk körben az európai határokon túl is működik. A fuvar utolsó szakasza többnyire közúton bonyolódik. Ezen a téren mindenféle ágazathoz tartozó kis- és középvállalatok számára nyújtunk szolgáltatást.

Mi a vasút előnye?

Bármilyen áruról is legyen szó, a vasút főleg ott kerül előtérbe, ahol nagy mennyiségeket nagy távolságra kell szállítani. A gyűjtő- és egyedi kocsirakományú forgalomban integrált logisztikai megoldásokra van szükség, és ez a kis- és középvállalatok esetében is lehetséges.

A kis- és középvállalatoktól azonban gyakran hallani, hogy a vasút nem rugalmas.

Léteznek optimális megoldások részükre is, de az igaz, hogy alaposan át kell gondolni és meg kell tervezni a folyamatot. Az azonnali fuvarozási megoldást alaposabban megtervezett rendszerrel kell felváltani, ez a vasúti fuvarozás előfeltétele. Ekkor azonban intelligensebb megoldást jelent, mint a közúti fuvarozás. A megbízhatóság is nő. Azonban éppen a kis- és középvállalatok részéről tapasztalunk ellenállást.  Ha mindenki együttműködik, nagyszerű megoldások születnek, mint ahogy azt a bortermelés logisztikája is mutatja Ausztriában. A bort teherautó szállítja a pincéktől az állomásig, a következő szakaszt vasúton teszik meg, majd a rendeltetési állomástól ismét teherautó szállítja a helyi kereskedőig.

Milyen gyorsan szervezhető meg a vasúti fuvarozás?

A kapcsolatfelvételtől számítva néhány órán belül. Hatékony területi logisztikai központokkal rendelkezünk. Ha a fuvar más megrendelésekkel kombinálható, a költségek természetesen alacsonyabbak.

Mekkora megrendelési mennyiségtől éri meg?

A 300 km alatti távolságok és kis mennyiségek esetén jól ütemezett rendszerre van szükség ahhoz, hogy a vasút versenyképes alternatíva lehessen.  Előnyei nagy távolságok és nagy mennyiségek esetén mutatkoznak meg, a Rail Cargo Austria ezért rendelkezik külföldi leányvállalatokkal.

Milyen módon fizetődik ki ez?

Külföldön saját munkatársakkal és mozdonyokkal tevékenykedünk, vagy partner vállalatokkal működünk együtt aszerint, hogy a helyi partnerek lehetőségei milyenek. A vállalatunk által nyújtott előny elsősorban a megbízhatóság és a nemzetközi hálózat. Így jelen vagyunk az Adriai-tengertől a Keleti- és a Fekete-tengerig.
Hogyan válhat az ökológiai szempontból előnyös vasúti logisztika még vonzóbbá?

A teljes logisztikai ágazathoz hasonlóan a vasúti logisztikának is nagyobb ingadozásokkal kell szembesülnie a globális ellátóláncokat és a megrendeléseket illetően. Ezen azonban ugyanúgy úrrá kell lennünk, mint ahogy ügyfeleink elvárásainak is eleget kell tennünk a szolgáltatások terén. A politikával és a gazdasággal együtt 30%-ról 40% felé akarjuk elmozdítani a vasúti fuvarozás arányát. Ennek érdekében kerül sor a pályahálózat és az árufuvarozási terminálok bővítésére, valamint korszerűsítésére. A vasút nemzetközi versenyképessége csak a vasúthálózatnak Európa keleti részén is teljes lefedettséget biztosító kiépítésével érhető el.

(forrás: die-wirtschaft)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes