Intelligens közlekedés Magyarországon és az Európai Unióban

A tagállamok szakterületi vezetői az intelligens közlekedési rendszereknek (ITS) az európai közlekedéspolitikai törekvések megvalósításában betöltött lehetséges szerepéről tárgyaltak 2012. július 16-17-én, Nicosiában. Az informális közlekedési és távközlési miniszteri találkozón Magyarországot Szőke Pál miniszteri biztos képviselte.

Szőke Pál elmondta: az ITS szolgáltatások példaértékűen bemutathatják, hogy a gazdaság legjelentősebb ágazatai, köztük a közlekedés is, a modern infokommunikációs eszközök és rendszerek segítségével eredményesen járulhatnak hozzá az uniós célok teljesítéséhez, a globális kihívások megválaszolásához.

A miniszteri biztos rámutatott arra, hogy számos előremutató megoldás elterjedését akadályozza a részletes uniós szabályozás hiánya. „Magyar érdek is, hogy mielőbb kialakuljanak a közösségi szabványok, és azok a lehető legkorábban honosodjanak meg a gyakorlatban. Ezzel a nemzeti ITS alkalmazások köréből átkerülhetünk a letisztult nemzetközi szintű szolgáltatásokat nyújtók és felhasználók körébe” – tette hozzá.

A hazai eredményeket ismertetve a miniszteri biztos jelezte, hogy Magyarországon folyamatban van a közlekedési ágazat egészét kiszolgáló, térinformatikai alapú adat- és térkép-megjelenítő portál kialakítása. A felület a teljes közlekedési szektorban működő online és offline rendszerekből szolgáltat majd weben lekérdezhető adatokat. Egy közelmúltban elfogadott törvény lehetőséget nyit a közadatok újrahasznosítására. A Kormány a jelenlegi gyakorlat felmérésére is készül a nagyobb állami adatbázisokban, nyilvántartásokban tárolt információk kapcsán.

Magyarországon az intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások fejlesztéséhez az EasyWay projekt ad keretet. A program célja, hogy Európa útjain ITS rendszerek működtetésével javítsa a biztonságot, fokozza a mobilitást és csökkentse a környezeti terhelést.

Forrás: NFM

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes